VOICE: U Staroj Pazovi raste novo brdo đubreta pokraj auto-puta 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Novo brdo đubreta širi se pored deponije smeća u Staroj Pazovi, koja se često dimi i neretko gori, što ometa i saobraćaj na autoput Novi sad-Beograd, piše danas portal VOICE.

Biolog Živan Ulemek, iz udruženja „Za zdravu opštinu Stara Pazova“, podsetio je da je prethodni plan upravljanja otpadom u toj opštini važio od 2009. do 2019, a njime je bilo predviđeno zatvaranje postojeće nesanitarne deponije u roku od pet godina, odnosno do 2014.

Preusmeravanje otpada na još uvek nepostojeću regionalnu deponiju u Inđiji bilo je predviđeno, a nakon toga i nalaženje alternativnog rešenja, zatim izgradnja kompostera za obradu biorazgradivog otpada koji čini najveći deo komunalnog otpada, kao i izgradnja reciklažnog dvorišta u kome bi se odvajali materijali koji mogu da se recikliraju, naveo je Ulemek.

Igor Jezdimirović iz organizacije Inženjeri zaštite životne sredine rekao je da, ukoliko se ne utvrdi ko je odgovoran zato što plan 2009-2019 nije realizovan, može da se desi da 2031. „budemo tu gde smo i sad, a da za to niko ne odgovara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari