Vojni sindikat: Kursom do vojnih pilota dokaz ozbiljne krize kadra u vojsci 1Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Javnim oglasom za prijem lica iz građanstva na šestomesečni kurs za rezervne oficire roda avijacije uz mogućnost zasnivanja radnog odnosa u avijaciji Vojske Srbije, u svojstvu pilota, najbolji je dokaz da je kriza kadra u Vojsci Srbije dostigla svoj vrhunac, na šta Vojni sindikat Srbije, konstantno ukazuje i upozorava poslednjih pet godina, kažu iz Sindikata.

„U bliskoj prošlosti svi smo nažalost bili svedoci nekoliko avio udesa vojnih vazduhoplova, koji su se dešavali i pored činjenice da su njima u tom trenutku upravljali iskusni vojni piloti, sa završenim vojnim akademijama roda avijacija. Ne smemo ni da zamislimo situaciju u kojoj će neko pilotsku palicu složenog borbenog sredstva – aviona ili helikoptera, čija se vrednost meri u milionima evra, poveriti npr. nekom menadžeru ili licu koje nema apsolurno nikakva predznanja iz ove kompleksne oblasti“, objašnjava Vojni sindikat Srbije.

Javni poziv za proizvođenje vojnih pilota šestomesečnim kursom, kako kažu, predstavlja i poniženje za ovu elitnu profesiju, u koju su nekad regrutovani isključivo mladići nadprosečnih psihofizičkih osobina i potom školovani više godina.

Oni kažu da je zanimljivo da ovakav presedan dolazi neposredno pred izbore, pa ne isključuju mogućnost da se ovakvim potezom političkih funkcionera na čelu Ministarstva odbrane, i u ovom javnom sektoru pravi prostor za partijsko zapošljavanje.

„Ono što kao jedini reprezentativni predstavnici zaposlenih u našoj vojsci znamo sa sigurnošću, jeste činjenica da menadžment Ministarstva odbrane, nastavlja sa ignorisanjem i grubim kršenjem prava zaposlenih u odbrani, a povlačenjem ovakvih očigledno očajničkih i diletantskih poteza, u nedostatku socijalnog dijaloga, osluškivanja potreba profesionalnih pripadnika vojske, poštovanja pravila struke, zakona, a pre svega uvažavanja prava profesionalaca koji čine Vojsku Srbije, dodatno urušavaju njenu ionaku previše devastiranu kadrovsku i svaku drugu strukturu“, navode u saopštenju.

Sindikat kaže da je više nego očigledno, da pojedinci na važnim rukovodećim dužnostima u sistemu odbrane, sujetu u kojoj se dave, što pre treba da ostave po strani i da slušajući struku i iskustvo počnu da donose najbolje odluke u interesu Srbije i njene vojske. Samo tako će vojsku, koja se danas uglavnom koristi u dnevnopolitičke srhe i prepucavanja, uspeti da vrate narodu.

„Građani Srbije treba da znaju da korist od ovako nemarnog i diletantskog upravljanja sistemom odbrane, imaju samo naši neprijatelji i da Vojska Srbije ubrzo neće moći da odgovori svojoj osnovnoj Ustavnoj ulozi, tj. neće biti u stanju da brani zemlju ako to bude potrebno“, dodaju.

Oni sugerišu da je „očigledno da je neko u Ministarstvu odbrane čuo nedavnu izjavu Milomira Marića, sa Hepi tv, da u vojsku idu samo najgluplji, pa je procenio da ni za oficire roda avijacije ne treba velika pamet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari