Vojni sindikat: Ministarstvo deli ključeve neizgrađenih stanova 1Novica Antić Foto: Beta/Miloš Miškov

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da u „jeku predizborne funkcionerske kampanje“ traje podela ključeva stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji nisu završeni ili još uvek nisu izgrađeni.

Kako je Vojni sindikat Srbije obavešten, u kupoprodajnim ugovorima koje su za ove stanove zaključili profesionalni pripadnici vojske, nema definisanih garancija o rokovima u kojima su izvodjači radova i investitori dužni da završe izgradnju i predaju stanove krajnjim korisnicima, odnosno kupcima, pa je u ovom trenutku neizvesno kada će ti stanovi uopšte biti završeni i useljeni.

„Od 2018. godine, kada je ova tema postala aktuelna i donet zakon o stanovima za ’bezbednjake’, više puta je najavljivano da će u prvoj fazi izgradnje, već tokom 2019. i 2020. godine, biti završeno 6.943 stana, u Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, ali do sada nije završeno i useljeno ni polovina“, saopštio je Vojni sindikat Srbije.

Dodaje se da su pripadnici snaga bezbednosti dovedeni su u situaciju da plaćaju i rate kredita i podstanarske kirije, jer useljenje u njihove stanove nije ni na pomolu.

„Dodatan gorak ukus ostavlja i činjenica, da su rang liste za pravo na kupovinu ovih stanova, sačinjavanje stihijski, poput igre na sreću, preko internet aplikacije, po sistemu ’brzih prstiju’, i bez ikakvih kriterijuma, što je dovelo do toga da su samci koji su u vojnoj službi tek nekoliko meseci, uspeli da apliciraju za dvosobne i trosobne stanove, dok njihove kolege na izmaku vojne karijere, sa višečlanim porodicama, nisu imali nikakvu šansu i priliku da se na ovaj način konačno skuće“, ocenio je Vojni sindikat.

Naglašeno je da profesionalni pripadnici vojske, koji su u vojnoj službi decenijama, a koji nisu u radnom odnosu na neodredjeno vreme, nemaju pravo da apliciraju za ove stanove, dok je to pravo dato učesnicima ratova i oružanih sukoba koji su u njima učestvovali tek nekoliki meseci, što kategoriju pripadnika vojske, odnosno snaga bezbednosti koji su u službi na odredjeno vreme, i članove njihovih porodica nesporno diskriminiše, obespravljuje i demorališe.

„Svi ovi propusti rezultat su potpunog odsustva socijalnog dijaloga u Ministarstvu odbrane, i volje da se osluškuju stvarne potrebe pripadnika vojske, ali i očigledna nesposobnost da se njihovo ozbiljno i važno egzistencijalno pitanje reši na pravičan i najbolji mogući način“, zaključuje se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari