Vojska Indije mučenjem ubila tri uhapšena civila, stanovništo Kašmira ogorčeno 1Foto: Pixabay/Pexels

Vojska Indije je mučenjem ubila tri uhapšena civila, što je izazvalo ogorčenje stanovništa dela Kašmira koji je pod kontrolom Indije, saopštili su danas zvaničnici.

Dan pošto je oružana grupa iz zasede u okrugu Punč ubila četiri vojnika, indijska vojska je u petak uhapsila najmanje osam civila da bi ih ispitala.

Stanovništvo je optužilo vojsku da je trojicu uhapšenih mučila do smrti. Tela koja je vojska predala policiji, a  ona porodicama, imaju tragove koji ukazuju na teško zlostavljanje.

Ostala petorica zatočenika su posle teškog mučenja odvedena u vojnu bolnicu, saopštile su njihove porodice.

Internetom su se proširili i video snimci mučenja uhapšenih civila.

Potpukovnik Suneel Bartval, portparol indijske vojske, rekao je da nema informacije o tome kako su tri civila umrla.

Vlasti su jutros isključile internet u Punču i Rajouri, što inače koristi kao taktiku za sprečavanje širenja informacija i obeshrabrivanje protesta.

Indija i Pakistan, rivali s nuklearnim oružjem, upravljaju svaka svojim delom Kašmira, ali obe polažu pravo na tu teritoriju u celini. Pobunjeničke grupe se od 1989. godine bore za nezavisnost Kašmira od Indije ili za njegovo spajanje sa susednim Pakistanom.

Indija optužuje Pakistan da naoružava i obučava pobunjenike za borbu protiv njenih snaga u Kašmiru, što Islamabad poriče.

Nju Delhi je 2019. godine delu regiona pood njegovom kontrolom oduzeo poluautonomn status i znatno umanjio građanske slobode i slobode medija, a pojačao borbu protiv pobunjenika.

Dok je u dolini Kašmira, srcu antiindijske pobune, bilo pogibije mnogih sekstremista u protivpobunjeničkim operacijama, u udaljenim regionima Radžuri i Punč borbe su se pojačale poslednje dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari