Vojnici se za multinacionalne operacije pripremaju u Bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" 1Foto: Ministarstvo odbrane

U Bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca realizovana je taktička vežba „Štit 05“, tokom koje su provereni borbena spremnost i sposobnost jedinica Vojske Srbije deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedinice Vojske Srbije su, kako se navodi, „ispunile zahtevane standarde osposobljenosti za angažovanje u međunarodnom okruženju“, pokazavši profesionalizam i visok nivo obučenosti.

„Tokom dvonedeljnih vežbovnih aktivnosti, laka pešadijska četa, dva voda vojne policije i dva voda atomsko-biološko-hemijske odbrane su, u skladu sa scenarijem vežbe, rešavali taktičke zadatke prilagođene situacijama koje ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama“, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako se dalje navodi, u skladu sa dostignutim nivoom pripremljenosti, na vežbi su laka pešadijska četa, jedan vod vojne policije i jedan vod ABHO prošli završnu proveru drugog nivoa koju je vršio međunarodni evaluatorski tim. Samoevaluaciju prvog nivoa, koju su ocenjivali stručnjaci Vojske Srbije, uspešno su savladali vod vojne policije i vod ABHO.

Više vesti iz ovog grad čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari