Šandor Egereši Novi predsednik Skupštine Vojvodine po nacionalnosti je Mađar, a sebe smatra Topolčaninom, Vojvođaninom i Evropljaninom. Osim mađarskog i srpskog, govori i nemački jezik. U svom prvom govoru na novoj dužnosti poslanicima se obratio, osim na srpskom i mađarskom, i na vrlo dobrom slovačkom, rusinskom i rumunskom jeziku čime je slikovito pokazao da će mu jedan od prioriteta biti, kako je i sam naglasio, očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti Vojvodine.

Šandor Egereši Novi predsednik Skupštine Vojvodine po nacionalnosti je Mađar, a sebe smatra Topolčaninom, Vojvođaninom i Evropljaninom. Osim mađarskog i srpskog, govori i nemački jezik. U svom prvom govoru na novoj dužnosti poslanicima se obratio, osim na srpskom i mađarskom, i na vrlo dobrom slovačkom, rusinskom i rumunskom jeziku čime je slikovito pokazao da će mu jedan od prioriteta biti, kako je i sam naglasio, očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti Vojvodine. Šandor Egereši je prvi Mađar koji je u višestranačkoj Vojvodini

zauzeo neku čelnu funkciju.
Poslanik je Skupštine Vojvodine još od poslednjih godina socijalizma, od 1989, od uvođenja višestranačja samo u jednom mandatu nije bio pokrajinski poslanik, a ovo mu je šesti mandat u Banovini. U rodnoj Bačkoj Topoli bio je opštinski odbornik od 1996. do 2008, tako da mu svi priznaju, i pored relativne mladosti, najveće parlamentarno iskustvo na vojvođanskoj političkoj sceni.
Kuriozitet Egerešijeve političke karijere jeste da je bio jedan od prvih članova Lige socijaldemokrata Vojvodine, a tek posle našao se i među osnivačima SVM. Početkom devedesetih afirmisao se kao mirovni aktivista, organizator i aktivni učesnik antiratnih protesta, koje je u Vojvodini predvodila upravo Čankova LSV. Vredni hroničari, ali i ondašnja tajna policija, beleže ga i kao jednog od organizatora čuvenog mirovnog koncerta u Bačkoj Topoli i antiratnih peticija. U Saveza vojvođanskih Mađara u više mandata obavljao razne dužnosti, od predsednika opštinske organizacije u Bačkoj Topoli do potpredsednika stranke.
Od 2000. do 2008, kao potpredsednik vojvođanskog parlamenta, najviše se bavio međunacionalnim odnosima i međuregionalnom i međunarodnom saradnjom. Jedan je od pokretača i zagovornika osnivanja nove Dunavske evroregije, aktivni je učesnik i organizator mnogih međunarodnih konferencija i manifestacija (Dunavska konferencija, Samit regiona i gradova Evrope, Međunarodni kamp tolerancije u Bačkoj Topoli…).
Egereši kaže, rečima svog velikog prijatelja gradonačelnika Ulma Iva Genera, da mu je cilj „da Vojvodina bude izlog Srbije prema Evropi“ i upravo tako treba shvatiti i njegovo zalaganje za što brže otvaranje predstavništva Vojvodine u Briselu.
– Priča o nekakvom separatizmu je obična glupost, veli on. – Radi se o tome da ćemo u Briselu biti blizu vatre, blizu evropskih fondova i institucija u kojima ćemo moći da lobiramo i za Vojvodinu i za Srbiju!
Rođen je pre 44 godine u Bačkoj Topoli. Oženjen je i ima dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari