Vojvođanske NVO: Zahtevamo ostavku i krivičnu odgovornost gradonačelnika Vučevića zbog nasilja nad građanima 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Vojvođanske nevladine organizacija zahtevaju ostavku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića zbog ordinarnog nasilja nad građanima – demonstrantima kojeg su, po njegovoj naredbi, danas sprovele policijske jedinice i kriminalne bande, zajedničkim snagama, kaže se u njihovom saopštenju.

Osim ostavke, potrebno je da nadležni organi pokrenu postupak ispitivanja krivične odgovornosti Vučevića zbog današnjih događaja, smatraju one.

„Sam Vučević je u javnom obraćanju jasno rekao da stoji iza nasilja i brutalnog prebijanja demonstranata, koji su protestovali protiv skandaloznog i urbicidnog Generalnog urbanističkog plana, danas usvojenog u Skupštini Vojvodine“, saopštile su ove organizacije.

Kako dodaju, pored političkog, policijskog i urbanističkog nasilja koje sprovodi nad građanima Novog Sada, Vučević mora ostavku da podnese i odgovornost ponese i zbog kriminalizacije glavnog grada Vojvodine, u koji su za vreme njegove vladavine pristigli pripadnici najrazličitijih kriminalnih klanova povezanih sa Srpskom naprednom strankom, razvijajući u njemu svoje poslove.

„Osim toga, Vučević će ostati upamćen po tome što je razorio identitet grada, prodao ga investitorima koji, naušrtb građana i kvaliteta njihovog života, ostvaruju enormne ekstraprofite zahvaljujući očiglednoj i neprikrivenoj vezi sa vlašću. Ni prethodne gradske vlasti u proteklih 30 godina nisu nevine, ali Vučevićeva je potpuno zgazila Novi Sad i njegovu kulturnu i urbanističku zaostavštinu, polako i sigurno ga pretvarajući u prenaseljeno mesto orijentalnog tipa u kojem dominira korupcija, strah i nasilje“, zaključile su vojvođanske NVO.

Saoptenje potpisuju  VKK „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine ,Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanska politikološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice i Građanska akcija Pančevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari