"Komunalna koalicija" završena "prekraćivanjem muke": Posle izbacivanja iz vlasti u Novom Sadu, ligaši naprednjake nazivaju putinofilima 1Foto: N1

“Komunalna kolicija” Srpske napredne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine je gotova. Naprednjaci su odlučili da svojim koalicionim partnerima kako su rekli “prekrate muke“ i izbace ih iz vlasti.

Ako ništa Novosađani su sada videli i ovo. Nakon što je LSV mesecima najavljivala izazak iz gradske koalicije, na kraju nije uspela u svom naumu. Naprednjaci su ih izbacili pre toga.

Od jesenas i svog dolaska na čelo partije, nakon što je bio dugogodišnji zamenik, Bojan Kostreš je u nekoliko navrata izjavljivao kako će ligaši izaći iz koalicije, a objašnjenje zašto to ne učine odmah, bilo je da se čekaju unutarstranački izbori u martu i formiranje novog novosadskog odbora koji su raspustili.

Kostreš je pre nekoliko dana oštrije istupio sa izjavom da će iz stranke biti “isključeni svi koji se budu oglušili o odluku o raskidu koalicije sa naprednjacima”.

Iako je bivši gradnoačelnik Miloš Vučević, nakon prvih Liginih femkanja izjavio kako mu je svejedno da li će ova partija biti u koaliciji ili ne, odnosno dao im je na volju da biraju šta god oni to požele; da ostaju, odlaze, pa i da se vraćaju, SNS je nakon ove izjave Kostreša izgleda ipak odlučila da uskrati pravo na težnje svom koalicionom parteru.

„S obzirom na to da su jasno rekli da ne žele više da budu deo gradske vlasti, ovim putem želimo da im ‘prekratimo muke’ i da ih obavestimo da ćemo na prvoj narednoj sednici Skupštine grada i formalno krenuti u izmene unutar vladajuće koalicije“, poručili su naprednjaci u nedelju.

Aleksandar Marton portparol LSV za Danas je rekao kako su posle 13. Kongresa krenuli putem obnove LSV, što znači i vraćanje stranke izvornim vrednostima.

„Sasvim je jasno da se mi sa SNS vrednosno nikako ne slažemo. Oni su nacionalisti, centralisti i rusofili odnosno putinofili. Mi smo za punu autonomiju Vojvodine, EU i građansko društvo. Još jesenas smo raspuštanjem novosadskog odbora LSV jasno ukazali da nismo zadovoljni koalicijom u Novom Sadu. Izvršni odvor LSV će uskoro raspisati izbore i za novi novosadski odbor i on će doneti odluku o raskidu koalicije. Očekujemo da će svi naši kadrovi biti razrešeni na sledećoj sednici Skupštine grada Novog Sada“, kazao je Marton.

Ligaši u gradskoj vlasti imaju Aleksandara Kravića člana Gradskog veća za saobraćaj i puteve, ali rukovode i jednim od najvažnijih javnih preduzeća, „Vodovodom i kanalizacijom“.

Ko će ostati bez funkcija ostaje ipak da se vidi. Kada je Vučević odlazio na čelo ministarstva odbrane, a njegov naslednik Milan Đurić promovisao „politiku kontinuiteta“ u rukovođenju gradom, birajući iste ljude u Gradsko veće, Vučević je savetovao novog gradonačelnika da „Aleksandar Kravić ostane član Gradskog veća, jer ima lični integritet i to zaslužuje“.

Kravić je za naš list na pitanje kako komentariše izbacivanje svoje partije iz gradske vlasti samo kratko izjavio da “nema nikavih komentara”. A komentara nisu više nisu imali ni u gradskom odboru naprednjaka. Na poruke i pozive nisu odgovorili.

LSV u Novom Sadu na godišnjem

Podsetimo, troje odbornika LSV u novosadskom parlamentu već mesecima ne dolaze na sednice. Njihov izostanak prvo se pravdao godišnjim odmorom, a posle je ostalo samo na tome da ih jednostavno nema. Nisu glasali ni prilikom izbora Đurića i članova novog Gradskog veća, među kojima je bio i njihov stanački kolega. Kravić ni tom prilikom nije bio rečit. Kratko je napomenuo da „ne zna“ zašto LSV nije bila na sednici na kojoj se birao novi gradonačenik.

Novinar i pisac Nedim Sejdinović smatra da je LSV na lokalnom nivou slično struktuirana kao SNS na državnom.

„U putanju je klijentistička organizacija koja je decenijama u vlasti, i koja je odavno, zarad političke trgovine, napustila ideje za koje se navodno zalaže. Izlazak iz vlasti će je stoga značajno poljuljati, jer će njeni abonenti pokušati da pronađu drugo utočište. Ipak, treba biti oprezan i videti da li je ovo isterivanje iz koalicije još jedna naprednjačko-ligaška varka, u susret predstojećim lokalnim izborima. LSV naravno nije doživela nikakvu transformaciju, jer je upravo Kostreš garant lošeg kontinuiteta. A treba imati u vidu da su veze između SNS i LSV mnogo dublje od ‘komunalne koalicije’“, izjavi je Sejdinović.

Sumnju u izbacivanje izražava i politikolog Duško Radosavljević, koji za Danas kaže da mu sve liči na veliku poličku nameštaljku u kojoj jedan koalicioni parter drugom, koji mu je bio veran sedam godina, pokušava popraviti predizborni rejting, a kada prođu izbori ponovo će moći da pričaju o koaliciji.

„Ako je htela da izađe iz koalicije Liga je to mogla učiniti odmah posle tog famoznog oslobodilačkog kongresa. Ako je novi predsednik Lige bio jako protiv toga zasto se nije bunio kada je Liga ulazila u tu koaliciju i šta je učionio sada kao predsednik, da vinovnike tog sramnog dela kazni. Prema tome, naravno, ovo je jedna velika lakirovka“, kazao je Radosavljević.

Kako dodaje, Liga ima veliki broj zaposlenih članova po javnim preduzećima, ali i po ministrastvima u Vladi, a motiv izlaska je smatra podizanje koalicionog potencijala LSV.

„Pitanje je uopšte da li bi LSV uspela da nađe neku slabu kariku u opoziciji i uđe u neku koaliciju. Videćemo sad kada krenu priče treba li da se proširuje opoziciona lista, da li su u tome uspeli. Sigurno će se truditi da se nađu u nekoj koaliciji, oni na izbore nikada ni nisu izlazili sami. LSV je bila jedna progresivna partija koja je izdala svoje prijatelje i saradnike“, zaključio je Radosavljević.

Nikad manje opozicije u gradskoj skupštini

Nakon izbora 2020. godine i bojkota opozicije, SNS-u je u gradu pripao još veći deo kolača, te je sa koalicionim parterima imao 72 od ukupno 78 odbornika. Opoziciju u Novom Sadu činilo je tek tri odbornika SRS i isto toliko iz partije Novi DSS. Sada se taj broj izbacivanjem Lige, a prošle nedelje i POKS-a (zbog nesladanja oko politike prema Kosovu), poduplao.

Trenutno odbornička grupa SNS ima 47 odbornika, vlast čine još i SPS i JS sa deset odbornika, SVM sa tri koliko, imaju i manjinska vlaška stranka i manjinska ruska stranka – Aleksandar Šapić.

Izbačeni POKS i Novi DSS formirali su novu odborničku grupu, a u opoziciji im se sada priključuje i troje odbornika iz LSV.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari