Kosovska policija saopštila: Jarinje, Merdare i Brnjak blokirani zbog protesta u Srbiji 1Ilustracija foto EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su Jarinje, Merdare i Brnjak blokirani zbog protesta u Srbiji, preneo je Kljan Kosova.

 

Kako se navodi, ostali punktovi su prohodni i nema kolona.

Prethodno je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da autobusi i kamioni ne mogu da prođu sa Kosova preko Jarinja i Merdara, u Srbiju.

Šef kabineta ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, Šar Jakupi napisao je na Tviteru da nije bezbedno ni da prođu automobili zbog protesta koji su u toku.

„Obaveštavamo vas da na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova. Nije bezbedno da prođu automobili na trenutak“, napisao je Jakupi.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane koji putuju i nalaze se na teritoriji Srbije da koriste prelaze Mutivode i Bela zemlja, ili da idu preko Severne Makedonije, a one koji nisu ušli u Srbiju da to ni ne čine.

Radio televizija Kosova (RTK) je prenela da je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova pozvalo građane da ne putuju preko prelaza Jarinje i Merdare, jer kako je navelo u saopštenju, autobusi i kamioni koji dolaze na Kosovo ne mogu da prođu.

„Na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze na Kosovo. Ni za automobile trenutno nije sigurno da mogu proći“, navedeno je u saopštenju.

To ministarstvo je poručilo građanima da, ako su već ušli u Srbiju, „treba da koriste granične prelaze Mutivoda, Bela Zemlja, ili da idu putem preko Severne Makedonije (granični prelaz Preševo) preko Skoplja“.

Savetovalo je u saopštenju građanima i da ne putuju kroz Srbiju.

„S obzirom da je u opticaju mnogo lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha, molimo vas da pratite na @Kosovo_Police najnovije zvanične informacije u vezi sa tim“, saopštilo je kosovsko ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari