Nisu svi vozači automobila na putevima isti: Za koje od njih važe posebna pravila? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Tursitička sezona je u jeku i mnogi su na godišnje odmore krenuli autom, a među njima i vozači koji imaju probne vozačke dozvole. Osnovno pravilo je da oni ne smeju da upravljaju vozilom u periodu od 23 do 6 časova, ali postoji i niz drugih kojih bi vozači novajlije treba da se pridržavaju.

Vozilo kojim upravlja vozač početnik mora da ima na vidljivom mestu jasno oznaku „P“. Ona druge vozače upozorava na to da je u vozilu početnik. Ova oznaka mora biti jasno istaknuta i sa prednje i sa zadnje strane vozila.

Pored već pomenute zabrane vožnje od 23 do 6 časova ujutru, vozači sa probnom dozvolom trebalo bi  da vode i računa o ograničenju brzine koje za njih nije isto kao i za vozače sa regularnom vozačkom dozvolom.

Prema Članu 182. Zakona o bezbednosti saobraćaja, lice sa probnom vozačkom dozvolom trebalo bi da vozi za 10 odsto manjom brzinom od dozvoljene na delu puta kojim se kreće.

To znači da na auto-putu mora da vozi brzinom od 110 kilometara na čas, a na moto putu brzinom od 90 kilometara na čas.

Za vozače koji imaju regularnu vozačku dozvolu dozvoljeno je da imaju do 0,2 promila alkohola u krvi prilikom upravljanja vozilom. Ovo za vozače sa probnom vozačkom dozvolom ne važi, i oni uopšte ne smeju da imaju alkohola u organizmu.

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je dozvoljeno vozačima sa regularnom vozačkom dozvolom ali samo ako ga koriste pomoću „hendsfri“ uređaja.

Vozačima sa probnom vozačkom dozvolom korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje nije dozvoljeno uopšte.

Vozač sa probnom vozačkom dozvolom takođe ne sme da upravalja vozilom B kategorije čija snaga motora prelazi 80 kilovata, osim ako je pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

Ako vozač koji ima probnu vozačku dozvolu, još uvek nije navršio 18 godina on ne sme da upravlja vozilom bez nadzora lica koje se nalazi u tom vozilu i koje ima važeću vozačku dozvolu u trajanju od najmanje pet godina.

Vozači početnici u vozilu kojim upravljaju mogu da voze najviše tri osobe, uključujući i osobu koja vrši nadzor, ukoliko je nadzor potreban.

Prema Članu 182. Zakona o bezbednsoti saobraćaja, probna vozačka dozvola se izdaje pojedincu koji prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B.

Za polaganje vozačkog ispita za upravljanje vozilom B kategorije osoba mora imati 17. punih godina.

Probna vozačka dozvola važi dve godine – licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života, i do navršene 21. godine života – licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života.

Probna vozačka dozvola se može oduzeti kada vozač početnik sakupi devet kaznenih poena. Toliko možete sakupiti sa samo dva napravljena prekršaja od navedenih:

Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu uz vožnju u stanju veoma teške alkoholisanosti, odnosno vožnja u stanju opijenost drogom uz neustupanje pešaka na pešaškom, kao i odbijanje alko ili narko testa uz kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici.

Propisane kazne po Zakonu o bezbednosti saobraćaja

– Ako vozač sa probnom vozačkom dozvolom prekrši pravilo zabrane vožnje u periodu od 23 do 6 časova može biti kažnjen novčanom kaznom od od 10.000 do 20.000 dinara, plus 6 kaznenih poena i zabranom upravljanja vozilom od najmanje 3 meseca,

– ukoliko vozač početnik izazove saobraćajnu nesreću biće kažnjen novčanom kaznom od 20.000 do 40.000 dinara, ili kaznom zatvora do 45 dana, plus dodatna najmanje 2 meseca, a ako je u vozilu bilo dete do 12 godina plus još dodatna 2 meseca,

– kazna za telefoniranje tokom vožnje pa i sa „hendsfri“ uređajem za vozače sa probnom vozačkom dozvolom iznosi 10.000 dinara,

-ukoliko maloletni vozač sa probnom vozačkom dozvolom vozi više od tri osobe platiće kaznu od 3.000 dinara dok će punoletna osoba koja je vršila nadzor u tom vozilu biti kažnjena novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 dinara,

– kazna za neisticanje slova „P“ na vozilu koje vozi vozač početnik iznosi 3.000 dinara.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari