Vranjanci koji su "energetski ugroženi" mogu da plaćaju niže račune za struju i grejanje 1Foto: Shutterstock/Zvone

Novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu, koja stupa na snagu 17. decembra, propisani su kriterijumi koje građani, odnosno domaćinstva, moraju da ispune da bi imali pravo da plaćaju niže račune za struju, ali i za daljinsko grejanje, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja.

Kada je kriterijum za sticanje statusa energetski ugroženog kupca materijalni položaj, tačno je propisano koliko mogu da iznose maksimalni mesečni prihodi, ali i površina stana, odnosno kuće u kojoj kupac živi.

Kriterijum o površini kuće neće se uzimati u obzir za seoska domaćinstva.

Status energetski ugroženog kupca takođe mogu da dobiju i građani koji imaju ostvareno pravo na socijalnu pomoć ili dečji dodatak, ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i građani kojima je zbog zdravstvenog stanja neophodno svakodnevno korišćenje aparata ili uređaja na struju.

Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja električne energije, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju, i to od 40 do 60 odsto računa, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca po bilo kom od navedenih osnova podnosi domaćinstvo na Obrascu ZEUK 1 i Obrascu ZEUK 2, Odseku za društvenu brigu o deci u okviru Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Vranja, u ulici Partizanska 17A.

Obrasci su objavljeni na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike i internet stranici jedinice lokalne samouprave.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Odseku za društvenu brigu o deci Gradske uprave Grada Vranja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari