Vranjanci ne odustaju od vruće pljeskavice za doručak ni na 32 stepena 1"Bez pljeskavice ništa u Vranju": Konobar Neša Foto: V.Ristić/Danas

„Uprkos velikoj temperaturi koja poslednjih dana hara jugom Srbije, naši domaći gosti naviknuti su na doručak, koji ne može da bude bez pljeskavice i obavezne ljute papričice i somuna. I, uvek je isto, i leti i zimi, kad je u pitanju roštilj“, kaže za Danas Nenad Milanović „Šanker“, koji radi u jednom od vranjskih restorana.

Doručak onaj rani, za Vranjance, iz javnih i drugih preduzeća počije od 8 sati i traje do 10.30. Poručuju svi telefonom. Iz kafane se vrši dostava, a često i oni iz „komšiluka“ dolaze lično da preuzmu svoj sledovanje doručka.

Novinar Danasa insistirao je da sazna šta je ovog leta omiljena jutarnja porudžbina za Vranjance, i koliko to košta.

– Kad ste baš zahtevni da vam i odgovorim. Doručak, najčešći i posledjih dana na trideset i više stepeni za Vranjance podrazumeva sledeći meni: pljeskavicu koja košta 220 dinara, lepinju od 30, ljutu papričicu čija je cena takođe 30 dinara. Uz to ide i jedna domaća rakija 0,5 od 80 dinara, kisela voda 20, i posle svega jedno pivo od 130. Tako Vranjanci plaćaju doručak uz kafansko služenje ukupno 510 dinara, nešto više od jedne pakle jeftinijih cigareta – objašnjava za Danas Neša „Šanker“.

Vranjanci ne odustaju od vruće pljeskavice za doručak ni na 32 stepena 2
Foto: Dušan Pešić / Danas

U Vranju poslednjih dana niko ne odustaje od doručka sa burekom koji košta 150 dinara, jogurta od 30, te sendviča suvih čija je cena od 130 do 180 dinara.

Sve ovo možda i izgleda jetino, ako se ne uzme u obzir činjenica da je prosečna zarada u Vranju, centralnoj opštini juga Srbije, manja od 70.000 dinara, te da najveća primanja imaju zaposleni u javnim preduzećima.

„Jeftino je, i uvek volim da dočekam goste iz Beograda, i drugih gradova centralne Srbije koji svrate da posete našu kafanu, jer ih već sa puta privlači miris autentične skare“, beležimo reči konobara Neše, koji svakog drugog dana radi od deset do 22 u jednom vranjskom restoranu.

Lokalci ni leti ne odustaju od svog roštilja, bureka, peciva. Domaće varijante vezane su za recepte iz narodne kuhinje, što je sve manje primetno.

Poslednjih godina Vranje i hosteli u njemu postali su interesantna destinacija za turiste koji, pre svega iz Vojvodine, baš u ovom gradu prave pauzu neposredno pred nastavak puta ka grčkim letovalištima. A Vranje im nudi mnogo egzotike i jeftine cene hrane.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari