Vlasnici malih benzinskih pumpi ne odustaju od zahteva da se marža poveća 1Foto: Jovana Stanković

Vlasnici malih benzinskih pumpi od resornih ministarstva nisu dobili precizan odgovor na njihov zahtev da im se dozvoli povećanje marže kao ni na druge koje su uputili te su na istu adresu poslali novi dopis u kome od nadležnih traže da se o tome izjasne, kaže za Danas vlasnik pumpe “Plast petrol” Zoran Zečević.

Vlasnici malih benzinskih pumpi naime zahtevaju vraćanje marže za dizel gorivo sa 13 na 18 dinara po litru uz nadoknadu gubitaka zbog njenog ograničenja.

Marža je bila 18 dinara po litru pre februara 2022, odnosno pre nego što je Vlada Srbije donela Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata.

Vlasnici pumpi smatraju da to, navodno, ne bi uticalo na povećanje maloprodajne cene goriva.

Nakon mesec dana čekanja iz ministarstava rudarstva i energetike, poljoprivrede i trgovine je stigao odgovor, koji nije izričito negativan, ali iz čije sadržine se nazire da zahtevi vlasnika malih benzinskih pumpi ipak nisu uvaženi.

– Tačno je da smo dobili odgovor od nadležnih ali ono što smo zahtevali faktički nije prihvaćeno. Tražili smo da se poveća marža, ukidanje odluke po kojoj je Naftna industrija Srbije obavezna da prodaje dizel poljoprivrednicima po ceni od 179 dinara po litri i ukidanje agro kartica. Ništa od toga nije usvojeno već smo obavešteni da da će izmenama uredbe biti ograničena količina dizela koju će poljoprivrednici moći da toče na pumpama NIS-a. Shodno tome, moći će, uz posedovanje agro kartica, da pazare maksimalno do 100 litara goriva po hektaru, po ceni od 179 dinara po litru. Na ovaj način se ne rešavaju naši problemi vezani za nizak iznos marže kao i nekonkurentnosti sa NIS-om kada je reč o ceni dizela za poljoprivrednike. Zato smo uputili novi dopis u kome tražimo da se nadležni jasno izjasne o našim predlozima – navodi Zečević.

Prema njegovim rečima, zbog poslovanja u takvim uslovima koje nije održivo ugrožena je egzistencija oko 1.000 malih benzinskih pumpi u Srbiji.

Vlasnici malih benzinskih pumpi ne odustaju od zahteva da se marža poveća 2
Foto: Jovana Stanković

– Epilog je da je dosad više od 30 benzinskih pumpi zbog problema u kojima se nalazimo moralo da prestane sa radom a još dosta vlasnika pumpi je prinuđeno da razmišlja o takvom potezu. Nadamo se da će nadležni naći adekvatno rešenje da bi se iz ovakve situacije izašlo. Želimo da naš cilj ostvarimo razgovorima a ne da budemo prinuđeni na određeni vid protesta. Ne mogu da kažem kako bi eventualna radikalizacija izgledala ako naši zahtevi ne budu prihvaćeni jer na tu temu još uvek nismo konkretno razmišljali – navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, vlasnici malih benzinskih pumpi od resornih ministarstava traže ukidanje delova uredbe kojima je propisano da NIS prodaje dizel poljoprivrednim gazdinstvima po ceni od 179 dinara za litar.

Oni navode da je ta cena daleko niža od realnih troškova proizvodnje i prometa tog goriva i smatraju da su tom merom sve ostale benziske stanice dovedene u izrazito neravnopravan položaj na tržištu.

Vlasnici benziskih pumpi ističu da podržavaju napore nadležnih da omoguće poljoprivrednicima kupovinu goriva po povlašćenoj ceni i uvođenje prava na refakciju dela akcize u iznosu od 50 dinara za litar jer je to značajna pomoć čitavom agraru.

Međutim, ističu da je zadržavanje prava na kupovinu dizela za potrebu poljoprivrede na benziskim pumpama NIS po ceni od 179 dinara za litar „mera koja razara čitav lanac maloprodaje goriva“.

Objašnjavaju da je cena dizela za poljoprivrednike kod NIS-a danas niža za 21 dinar.

Pri tome je, kako kažu, masovna zloupotreba agro kartica i da je “javna tajna” da se dizel umesto u traktore sipa u rezervoare autobusa, kamiona i putničkih vozila.

Treba naglasiti i da stručna javnost ističe da postoji neravnopravnost između NIS-a i malih pumpi ali istovremeno naglašava da je nije formirao NIS vež uredba Vlade kojom je obavezala tu kompaniju da poljoprivednicima prodaje jeftinije gorivo, bez obzira na troškove proizvodnje.

Eksperti ističu da u slučaju da država dozvoli povećanje marže vlasnicima benzinskih pumpi maloprodajna cena dizela ne bi trebalo da se poveća, jer zavisi od brojnih faktora, a marža nije među najznačajnijim. Primera radi, ukoliko se iste sedmice kad poraste marža smanji kurs dolara, ne znači da bi bilo poskupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari