Vlada izmenila uredbu: Kolika će biti zarada po litru prodatog goriva za benzinske pumpe? 1Foto: Jovana Stanković

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmene Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, kojima se predviđa da po litru prodatog goriva zarada benzinske pumpe bude – 16 dinara, a ne 13 dinara kao do sada.

Cene evro dizela i i benzina evro premijum BMB 95 uredbom Vlade Srbije ograničene su do 27. jula 2024. godine.

Maksimalne cene, i za benzin i za dizel, trenutno se utvrđuju po formuli – prosečna veleprodajna cena svakog derivata uvećana za 13 dinara.

Ova zarada benzinskih pumpi uvećana je sa devet dinara na 13 dinara prošle godine, 9. februara.

Po novom obračunu, maloprodajne maksimalne cene ove dve vrste goriva utvrđivaće se tako što će se prosečna veleprodajna cena derivata uvećati – za 16 dinara.

Poljoprivrednici će i dalje moći da kupuju evro dizel po ceni od 179 dinara za litar.

Ali i tu je uvedena promena.

Novina za poljoprivrednike

Naime, po trenutno važećoj uredbi, poljoprivrednici imaju pravo na maksimum 100 litara po hektaru, za površine upisane u Registru poljoprivrednih gazdinstava na dan stupanja na snagu uredbe.

Po novoj, izmenjenoj uredbi, pravo na dizel po ceni od 179 dinara za litar imaće poljoprivrednici „za površine upisane u Registru poljoprivrednih gazdinstava na dan 1. april 2024. godine”.

Uredba će stupiti na snagu objavom u Službenom glasniku, ali će se odredba o datumu upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava primenjivati od – 1. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari