Vranjanci uznemireni i ogorčeni na vandalsko oštećenje ikona u Sabornom hramu 1Foto: V. R.

Ne smiruju se reakcije Vranjanaca vernika, ali i običnih građana povodom ne zabeleženog incidenta u kome su nepoznati počinioci oštetili ikone u Sabornom hramu „Svete Trojice“ u Vranju.

Policija danas nije imala move infprmacije o potrazi za licem, ili više njih koji su crvenom bojom oštetili 20 ikona iz druge polovine 19.veka.
Osnovno javno tužilaštvo po službenoj dužnosti pokrenulo je istražni postupak jer se radi o skrnavljenju i Ikonostasa u vranjskoj crkvi koji je od rekonstrukcije objekat pod Zaštitom države.
„Užas i vrlo uznemirujuća poruka za pravoslavne vernike u Vranju i na jugu Srbije“ – kaže za Danas Vera Savić, Vranjanka koja živi u Vojvodini, koju zatičemo u porti gradske crkve.
Građani imaju i primedbe da je ovaj objekat morao da ima i „noćnog čuvara i potpuni video nadzor“.
„Ovako sada kao da nismo dovoljno svesni šta nam se desilo kada neko „kastrira“ Isusa Hrista crvenom bojom – komentariše Ilinka iz okoline Vranja.
Ona ne veruje da je ovako nešto mogao da počini i „naj poremećeniji um iz Vranja, već da je to uradio neko sa strane“. Da li je reč o verskom fanatizmu, sagovornica Danasa samo sleže ramenima.
Oštećene ikone su sklonjene iz prostora samog Hrama „Svete Trojice“ koji je obnovljen 1858.godine u vreme viševekovne  Osmanlijske okupacije Vranja.
Građani traže da se pojača obezbeđenje oko crkve u centru Vranja, kao i da policija što pre otkrije počinioce ovog čina koji kako kažu Vranjaci „ima veću težinu od samog vandalizma“.
Tokom dana u Sabornom hramu „Svete Trojice“ u Vranju sveštenici su normalno obavljali krštenja, a bilo je i više svadbenih venčanja mladenaca sa juga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari