Vranje na digitalnoj platformi Republičkog geodetskog zavoda 1Foto: vranje.org.rs

Osnivanjem Nacionalnog registra investicionih lokacija, grad Vranje, zajedno sa ostalim jedinicama lokalne samouprave koje su uključene u projekat „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“, imaju svoje investicione lokacije na digitalnoj platformi Republičkog geodetskog zavoda.

Kao deo aktivnosti vezanih za učešće grada Vranja na projektu, sprovedena je studijska poseta Švedskoj.

„Studijska poseta gradu Stokholm i gradu Jevle imala je za cilj uspešnu razmenu stečenih znanja i iskustava u načinu izrade planske dokumentacije i dobijanja građevinske dozvole, unapređenje procesa u radu jedinica lokalne samouprave putem digitalizacije i otvorenih podataka, i podizanje svesti opštinskog menadžmenta o saradnji sa drugim opštinama“, rečeno je na sastanku.

Cilj projekta „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ je uspostavljanje Nacionalnog registra investicionih lokacija putem digitalne platforme, a potencijalni investitori mogu na ovaj način da ostvare komunikaciju sa organima lokalne samouprave i ulože investiciju na određenu lokaciju.

U okviru ovog projekta – koji je podržan od Republičkog geodetskog zavoda, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Švedske agencije za kartografiju, katastar i registraciju zemljišta Lantmateriet – grad Vranje je, krajem 2019, odabran kao pilot grad u ovom projektu.

„Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti u procesu razvoja elektronske uprave Srbije, a doprinosi jačanju nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama. Aplikacija omogućava pretraživanje po više parametara kako bi potencijalni investitor sagledao u potpunosti sve lokacije koje su mu od interesa“, saopšteno je na sastanku u Švedskoj.

Aplikaciji se može pristupiti putem ovog linka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari