Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić uputio je pismo srbijanskom ministru privrede Dušanu Vojvodiću u kojem od njega zahteva „da preduzme sve mere“ i poništi privatizaciju novopazarskih preduzeća AD „Uniprom“ i AD „Lipa“ i da u saradnji sa Agencijom za privatizaciju učini sve da se IZ vrati oduzeta vakufska imovina.

Muftija Dudić optužuje prethodne vlasti u Srbiji da su privatizacijom ova dva preduzeća nanele veliku štetu IZ oduzimanjem objekata kao što su zgrada u centru Novog Pazara, u kojoj radi Fakultet za islamske studije (FIS), stara Novopazarska banja i samoposluga „Musala“ (aktivisti IZ u Srbiji zauzeli su je pre desetak dana). Zgrada FIS-a i samoposluge vlasništvo su AD „Uniprom“, a objekat u Novopazarskoj banji pripada AD „Lipa“. Ministra Vojvodića muftija Dudić podseća da se privatizacija ovih preduzeća desila pre donošenja Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama i navodi da je „ignorisan predlog Direkcije za restituciju upućen Agenciji za privatizaciju iz septembra 2008, kojim se traži obustavljanje postupka privatizacije pomenute vakufske imovine, dok se istovremeno odlukom Vlade Srpskoj pravoslavnoj crkvi poklanja hotel „Sopoćani“, koji nikad ranije nije bio u njenom vlasništvu“.

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji u svom pismu tvrdi da raspolažu dokazima da su privatizaciju ova dva preduzeća „pratili korupcija, pretnje i ucene u cilju eliminacije konkurencije na aukcijskoj prodaji“. On ocenjuje da je „jasno kakav efekat na građane imaju dvojni standardi na verskoj osnovi i kakve posledice mogu imati u multietničkoj sredini kakve su Novi Pazar i Sandžak“.

Za objekte u centru grada i Novopazarskoj banji postoje pravosnažna sudska rešenja da se vrate vlasnicima, ali još uvek nisu izvršena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari