Vrhovni sud odbacio sve zahteve odbrane Darka Šarića: Šefu kartela mesto u Požarevcu 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Odluka u koju je NIN imao uvid doneta je još 12. juna 2023, ali još nije javno objavljena. Odbacivanjem svih zahteva odbrane iscrpljena su sva pravna sredstva u Srbiji po pitanju pravosnažnosti presude, kojom je Šarić osuđen na kaznu zatvora od 14 godina. Zbog težine dela koja mu se stavljaju na teret, on bi morao da bude upućen na izdržavanje kazne u Posebni zatvor u Požarevcu.

Vrhovni sud Srbije odbio je zahteve za zaštitu zakonitosti odbrane Darka Šarića povodom pravosnažne presude za krijumčarenje 5,7 tona kokaina.

Odbrana Šarića prethodno je tražila da se njegov odlazak na odsluženje pravosnažne kazne od 14 godina zatvora odloži dok Vrhovni sud ne donese odluku o zahtevima za zaštitu zakonitosti.

Sada bi Šarić kao osuđeni predvodnik organizovane kriminalne grupe, a naročito sa novom optužnicom da je iz pritvora nastavio da rukovodi kartelom, morao da bude upućen na izdržavanje kazne u Posebni zatvor u Požarevcu.

Taj zatvor kolokvijalno nazvan „Alkatraz“ izgrađen je baš za te svrhe, pušten je u rad 2010. i u njemu je propisan znatno stroži tretman za zatvorenike.

U odluci Vrhovnog suda povodom svih zahteva odbrane u postupku za krijumčarenje 5,7 tona kokaina, u koju je NIN imao uvid, piše da je odluka doneta još 12. juna 2023, ali je zanimljivo da ona do štampanja ovog broja NIN-a nije javno objavljena.

Vrhovni sud je, naime, samo u jednom slučaju preinačio pravosnažnu presudu za krijumčarenje kokaina u delu za osuđenog Nenada Novakovića, smanjivši mu kaznu za šest meseci, sa 11 i po godina na 11 godina.

Svi ostali zahtevi, pa i Šarićeve odbrane, odbačeni su, čime su iscrpljena sva pravna sredstva u Srbiji po pitanju pravosnažnosti presude za krijumčarenje 5,7 tona kokaina.

Vrhovni sud odbacio sve zahteve odbrane Darka Šarića: Šefu kartela mesto u Požarevcu 2
foto EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Od predviđenih 14 Šarić u zatvoru proveo već 8 godina

Od predviđenih 14 godina, Šarić je već proveo u zatvoru više od osam, od 17. marta 2014. do 14. aprila 2022, kada je uhapšen u kućnom pritvoru, zbog novih sumnji da je vodio kriminalnu organizaciju od februara 2020. iz pritvora Specijalnog suda. Po zakonu Šarić ima pravo da traži da bude pušten posle dve trećine odslužene kazne.

Za to mu fali oko godinu dana i tri meseca, jer nakon hapšenja 2022. nije upućen na izdržavanje kazne. Odluku u koji će zatvor biti upućeni osuđenici pred Specijalnim sudom (Posebno odeljenje Višeg suda) donosi prema propisima predsednik Višeg suda u Beogradu. Sada je to u svojstvu vršioca funkcije sudija Dragan Milošević.

Odbrana Šarića pokušavala je ranije da izdejstvuje da on kaznu izdržava u Sremskoj Mitrovici, gde je i formalno i suštinski znatno blaži tretman nego u „Alkatrazu“.

Tako je već odbrana u postupku po novoj optužnici protiv Šarića tražila od sudećeg Veća u tom predmetu da mu se ukine pritvor i da bude upućen na izdržavanje kazne po presudi za šverc kokaina u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

Veće je to odbilo. Predsednik tog Veća bio je sudija Dejan Terzić, čije je izuzeće odbrana tražila tri puta.

To im je na kraju uslišila predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović, koja kao predsednica Visokog saveta sudstva nije čak ni na dnevni red stavila podneti predlog da se sudiji Terziću produži mandat u Specijalnom sudu.

On je za NIN od 11. maja 2023. detaljno govorio o ovome. Nakon odbijanja tog predloga, odbrana je tražila da se odloži Šarićevo upućivanje na izdržavanje kazne dok Vrhovni sud ne odluči po njihovom zahtevu o zaštiti zakonitosti.

Posle 13 godina postupak za krijumčarenje kokaina je napokon okončan odbacivanjem zahteva odbrane.

Pravna bitka se vodila i o dužini kazne za Šarića, jer je Tužilaštvo za organizovani kriminal zahtevalo da bude kažnjen po zakonu, po kome mu preti maksimalna kazna od 40 godina, i koji je, kako su navodili, donet u septembru 2009, a više od dve tone kokaina je zaplenjeno u novembru te godine.

Na početku postupka čak 12 optuženih je pristalo da sklopi sa Tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, po kojima su neki od njih osuđeni čak i na 12 godina, kao vojnici narko-kartela.

Međutim, za Šarića je primenjen stari zakon, po kome je maksimalna kazna mogla da bude 20 godina. Protiv Šarića je ovo druga pravosnažna presuda.

Ceo tekst protičtajte u novom broju nedeljnika NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari