Vrt kulture i vrelo života 1

Za uređenje porte Saborne crkve „Svetih apostola Petra i Pavla“ u Šapcu uveliko se rade završni projekti.

Prema zamisli vladike Lavrentija Šabac, kao centar eparhije, duhovne i miroljubive misije, ognjište oko koga su se okupljali vernici i rodoljubi, crkveno dvorište treba da dobije sadržaje koji će to na pravi način predstavljati kao vrt kulture i vrelo života.

Upravo zbog toga cilj je da se izgradi nekoliko celina koje će biti namenjeni kulturnim sadržajima kao i za decu. Zapadni deo porte namenjen je za kulturu, za veliki amfiteatar za 500 posetilaca i sa izložbenim paviljonom. Istočni deo namenjen je deci i porodici i pretvoren u igraonicu sa najmodernijim mobilijarom, a uz decu će biti profesionalni vaspitači. Predviđen je i kutak za roditelje i dečja rođendaonica. Već je održano donatorsko veče, i čitav ovaj projekat ima punu podršku gradske vlasti.

Saborna crkva započela je da se gradi 1826. godine, menjala je svoj oblik, a poslednji put to je bilo je u Prvom svetskom ratu, kada je srušen toranj. Posebno vredan je ikonostas koga je radio Pavle Simić iz 1860. godine, dok je freske oslikao ruski akademski umetnik Andrej Bicenko, dvadesetih godina prošlog veka.

Pored uređenja porte Saborne crkve podiže se i manastir u obližnjem selu Bogosavcu, gde će biti i sportski tereni i bazen. Inače, od dolaska vladike Lavrentija na čelo Šabačko-valjevske eparhije izgrađen je manastir na Soko gradu, a sam Šabac dobio je dve nove crkve: „Svetog Vasilija Ostroškog“ i „Svete Trojice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari