VSS predložio Jasminu Vasović za novu predsednicu Vrhovnog kasacionog suda 1Foto: Visoki savet sudstva

Visoki savet sudstva (VSS) većinom glasova odlučio je da predloži sudiju Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasminu Vasović za novog predsednika VKS-a, saznaje Danas. Za ovu odluku glasalo je osam članova VSS-a.

Ostalih dvoje članova glasalo je protiv insisitrajući da je VSS prilikom glasanja prekršio član 144. Ustava i Zakon o sudijama.

Naime, opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda jednoglasno je dala podršku Vasović za novog predsednika ovog suda, iako u tom trenutku ona formalno još nije bila predložena od strane Visokog saveta sudstva.

Prema mišljenju dvoje članova Saveta, bilo je neophodno da najpre VSS da predlog, a da potom opšta sednica VKS-a da svoje mišljenje o predloženom kandidatu.

Oni su međutim, preglasani i Savet je i zvanično predložio Vasović za predsednika Vrhovnog kasacionog suda, koji automatski postaje i predsednik Visokog saveta sudstva.

Jasmina Vasović se, podsetimo, jedina javila na konkurs za predsednika VKS-a. Ona je jedna od najmlađih sudija najvišeg suda u zemlji, a takođe je i jedna od sudija sa najkraćim stažom u ovoj instituciji gde radi od novembra 2018. godine.

Prethodno je pet godina provela u Apelacionom sudu u Beogradu gde je postupala u Krivičnom odeljenju, kao i Posebnom odeljenju za organizovani kriminal.

U tom periodu, između ostalog, bila je član veća koje je pravosnažno oslobodilo Stanka Subotića Caneta za šverc cigareta.

Od 2009. do 2013. godine, sudila je u Višem sudu u Beogradu. Po Zakonu o sudijama, mandat predsednika Vrhovnog kasacionog suda traje pet godina i ista osoba ne može dva puta da bude birana.

I pored toga, aktuelni predsednik VKS-a Dragomir Milojević je na toj funkciji od februara 2013. godine i više od dve godine se nalazi u v.f. statusu.

Konačnu odluku o novom predsedniku VKS-a daje Narodna skupština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.