Vučević i Mirović sastali se sa ambasadorom Francuske 1foto: Vlada Vojvodine

U okviru odvojenih sastanaka, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski premijer Igor Mirović sastali su se danas sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom.

Na sastancima je zaključeno da postoji prostor za dalji razvoj odnosa grada i pokrajine sa francuskim opštinama i regionima, naročito u pogledu kulture, privrede i zaštite životne sredine.

Sastanak gradonačelnika Vučevića sa ambasadorom Francuske održan je Gradskoj kući. U pitanju je prva zvanična poseta francuskog ambasadora Novom Sadu. Vučević je naglasio da Novi Sad ima potpisano pismo o namerama sa tri francuska grada , a to su Lengien le Ben, Sen le la Fore i Tavernji.

Ambasador francuske rekao je da postoji saradnja sa fondacijom Novi sad – Evropska prestonica kulture, u okviru koje će francuski umetnici biti predstavljeni u Novom Sadu, i tim aktivno učestvovati u kulturnoj sezoni tog grada, kao i inicijativama koje se sprovode.

Na sastanku sa pokrajinskim premijerom Mirovićem bilo je reči o unapređenu saradnje u pogledu ekonomije i zaštite životne sredine. Takođe je ocenjeno da potrebno produbljivanje novih modela saradnje u oblastima inovacija i kulture.

Mirović je istakao da Vojvodina ima dobre odnose sa francuskim regionima, pre svega sa departmanom Valdoaz, ali i sa brojnim udruženjima i francuskim institutima.

Košar je poručio da je dalje intenziviranje odnosa od zajedničkog interesa, naglasivši da AP Vojvodina ima velike mogućnosti, ali i da predstavlja dobro mesto za investiranje.

Održan seminar na temu otpadnih voda

Mirović i Košar otvorili su seminar o održivom upravljanju vodom. „Od otpadnih voda do stvaranja vrednosti“ naziv je seminara na kojem su predstavljeni primeri dobre prakse, kada je reč o lokalnom upravljanju vodama.

„Adekvatno upravljanje pre svega otpadnim vodama jeste pitanje od značaja za celokupno društvo i važno je da o tome govorimo“, istakao je Mirović tom prilikom, naglasivši da seminar predstavlja priliku za predstavnike lokalnih samouprava da se povežu sa predstavnicima francuskih kompanija, opština i gradova.

Francuski ambasador poručio da je potreban zajednički odgovor na ekološke izazove sa kojima se susreće svet.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari