"Vučić ćutanjem prikriva izdaju KiM": Da li će Tužilaštvo ovaj put odgovoriti na zahtev da predsednik Srbije bude saslušan kao svedok u slučaju "Panda" 1foto privatna arhiva

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ saopštio je da podržava roditelje dece ubijene u kafiću „Panda“ u Peći 1998. u zahtevima da saznaju punu istinu o ovom zločinu, uključujući i zahtev da se predsednik Srbije Aleksandra Vučić zvanično kaže kakva saznanja ima o ovom događaju, o kome je u više navrata od 2013. godine govorio u medijima.

„Ako predsednik Srbije ne želi da otkrije istinu o ubistvu dece u kafiću ‘Panda’ u Peći, kako onda Srbi mogu da očekuju da to urade Albanci povodom ubistva srpske dece u Goraždevcu, povodom masakra nad žeteocima u selu Staro Gracko kod Lipljana, vinovnike zločina ‘žute kuće’ i ostalih brojnih ubistava Srba na Kosovu i Metohiji“, pitaju u „Otadžbini“, podsećajući da je Vučić u vreme ubistva srpskih mladića u pećkom kafiću „Panda“ bio „visoki funkcioner u Vladi Srbije – ministar informisanja“.

Serija Vučićevih izjava o slučaju „Panda“ počela je krajem 2013. na TV Pink kad je kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i koordinator svih obaveštajnih službi Republike Srbije izjavio da „ima puno strašnih stvari da se objasni povodom ubistva dece u kafiću „Panda“ u Peći za koje se skoro verovalo da su to uradili Albanci, ali danas se zna da oni to nisu“.

On je i u kasnijim izjavama spekulisao da iza ovog zločina stoje „bezbednosni organi Republike Srbije“.

„Da je sreća, da ima pravne države u Srbiji javni tužilac bi posle ovakih izjava Aleksandra Vučića otvorio istragu, saslušao ga da se njegova saznanja naročito kao šefa svih obaveštajnih službi Srbije podrobno ispitaju. Nažalost, današnja Srbija je sve drugo samo ne pravna država… Vučićeve tvrdnje dale su pun zamah albanskim političarima da govore kako iza ubistva srpske dece u kafiću „Panda“ u Peći ne stoje Albanci već srpske bezbednosne institucije… Poslednjih godinu dana sasvim opravdano roditelji ubijene dece traže prijem kod predsednika Republike. On izbegava da ih primi nejasno zbog čega imajući u vidu da su njihovi zahtevi moralni, ljudski, humani i emocionalni… Možda je jedan od razloga i taj što je Aleksandar Vučić tokom svoje vladavine duže od 11 godina prihvatio i potpisao brojne sporazume i dogovore kojima se odrekao Kosova i Metohije – Briselski i Vašingtonski sporazum, francusko-nemački predlog, mnogobrojne ustupke učinjene sa srpske stane. Da bi maskirao ovu izdaju predsednik Srbije nam sugeriše da narod koji živi na KiM ne zaslužuje da bude deo Srbije zbog načina na koji se obračunava sa svojom decom. Upravo tokom gostovanja u Banjaluci pre mesec dana on je govoreći o KiM kazao da su tamošnji Srbi rajinskog mentaliteta, ‘kmetske duše’ i da su mnogo manje vredni u odnosu na ostale Srbe“, ističe se u saopštenju Pokreta „Otadžbina“.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal stavilo je na listu predmeta za razmatranje zahtev da se u slučaju „Panda“ kao svedok sasluša predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u ime roditelja žrtvama ovog zločina 10. avgusta podneo advokat Ivan Ninić.

Prema nezvaničnim informacijama, odgovor Javnog tužilaštva mogao bi da bude poznat krajem ove nedelje o čemu će najpre biti obavešteni „punomoćnik oštećenih i oštećeni“.

Zahtev da se Vučić sasluša kao svedok podnet je upravo zbog izjava koje je u vezi zločina u „Pandi“ od 2013. do 2018. iznosio u medijima.

Na ranije zahteve, podnete bez advokata, roditelji ubijenih pećkih mladića do sada nisu dobili odgovor.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu istraga o masakru u kafiću „Panda“ pokrenuta je u novembru 2015, ali optužnica još nije podignuta.

Saslušano je 39 svedoka: članova porodica ubijenih mladića, službenih lica koja su učestvovala u uviđaju i istraži, kao i javne ličnosti koje su u medijima tvrdile da imaju saznanja o slučaju „Panda“.

Među saslušanima je i bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je prošle godine javno tvrdio da „zna više detalja o ubistvu u ‘Pandi’ od Vučića“ i pozvao predsednika Republike da „kaže istinu“.

Zbog različitih spekulacija u izjavama i svedočenjima, kako Danas nezvanično saznaje, podnet je zahtev i da se kao svedoci u slučaju „Panda“ saslušaju bivši načelnik Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, takođe visoki zvaničnik SDB. Obojica su haški osuđenici.

Za zločin u „Pandi“ 1998. osumnjičena je grupa lokalnih kosovskih Albanaca. Iako je posle njihovog hapšenja Nikola Šainović, potpredsednik tadašnje Savezne vlade SRJ zadužen za KiM, tvrdio da je slučaj „Panda“ rešen, njihova umešanost u ovaj zločin nije dokazana, kasnije su pušteni na slobodu, a pojedni izvori tvrde da su po drugom osnovu dobili novčane i jednogodišnje zatvorske kazne.

Simatović privremeno oslobođen

Sud u Hagu saopštio je prošlog petka da je Simatović privremeno oslobođen izdržavanja 15. godišnje kazne zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj zato što je njegovo „zdravstveno stanje ozbiljno pogoršano“.

Tu odluku je prošlog četvrtka donela predsednica haškog sudskog Mehanizma Gabrijela Gati Santana, a Simatović je istog dana pušten iz pritvora u Sheveningenu i otputovao je za Beograd, objavljeno je na satu Haškog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari