BIRODI poziva nadležno tužilaštvo da utvrdi da li je njegovo delovanje protivzakonito 1Foto: Sajt BIRODI

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas nadležno tužilaštvo da pokrene istragu i utvrdi da li je njegovo delovanje protivno zakonima Srbije, povodom „medijske hajke“ koja se protiv njih vodi zbog stava da je tokom intervjua predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u februaru na televiziji Prva, došlo do kršenja Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih sloboda.

U saopštenju BIRODI navodi da se „deo zloslutnih optužbi“ iznosi „po modelu ‘Ćuruvija je dočekao bombe'“, u kojima se govori da je to „organizacija koja radi za interese drugih država narušavajući interese države Srbije“.

„Ovo nesankcionisano kršenje Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga od strane REM-a se emituje na pre svega na televizijama Informer i Pink gde (Dejan) Vukelić kongresnu fondaciju iz SAD, Nacionalnu zadužbinu za demokratiju (NED), BIRODI donatora naziva CIA 2“, navodi se u saopštenju.

BIRODI navodi da je, usled nemogućnosti da sredstva za svoj rad na unapređenju stanja medija i borbe protiv korupcije obezbedi na konkursima koje raspisuje Srbija, prinuđen da se sa svojim projektima obraća fondovima i fondacijama van Srbije, odnosno izvorima razvojne pomoći, koje koristi i država Srbije.

U saopštenju se dodaje da su „neretko to isti donatori razvojne pomoći čija sredstva koriste i nevladine organizacije i država, koja dobija neuporedivo veće iznose“.

„Kako bismo sprečili dalje vođenje medijske hajke protiv BIRODI, koju REM ne sankcioniše, pozivamo nadležno tužilaštvo da postupi po službenoj dužnosti i utvrdi da li BIRODI krši zakone Srbije, a Dejana Vukelića da podnese tužbu ili dostavi podatke nadležnom tužilaštvu“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari