Vučić: Još nema odluke o obaveznom služenju vojnog roka jer postoji mnogo problema 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas, u okviru trodnevne posete Nišavskom okrugu, prisustvuje pokaznoj vežbi rada diviziona samohodnih top haubica „NORA B-52 M15“.

Vučić se prethodo sastao da rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu.

„Nastavićemo da ulažemo i snažimo srpsku vojsku“, objavio je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije borvak u Nišavskom okrugu počeo je juče posetom renoviranoj osnovnoj školi „Ivan Vušović“ u Ražnju i sastankom sa predstavnicima loklanih mesnih zajednica.

Bezbednosna situacija u svetu i regionu se komplikuje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Nišu da se bezbednosna situacija u svetu i regionu komplikuje i da Srbija mora da razvija kapacitete kako bi vojska (VS) bila dovoljno odvraćajući faktor za sve koji bi da ugroze Srbiju.

„Narastajući sukobi na istoku Evrope, sve veći sukobi ekonomsko-energetsko-politički između Zapada i Kine i Zapada i Rusije i prelamanje interesa velikih i regionalnih sila nam daje za obavezu da dalje snažimo srpsku vojsku“, rekao je Vučić posle prikaza rada diviziona Samohodnih top haubica „NORA B-52 M15“ i prikaza vežbe na položaju Lisinac.

On je rekao da je sa predestavanicima VS danas razgovarao i o petogodišnjem planu (2022 – 2027) za programe opremanja, naoružavanja i popune vojske ljudstvom.

Kako je rekao, godišnje će morati da se izdvaja više od 500 miliona evra više od onoga što se do sada izdvajalo.

Vučić je unakazao na tri elementa važna za sugurnost granica zemlje u svetu gde je „svako svakome vuk“.

Neophodno je da se obezbedi sigurnost granica, da se zemlja energetski obezbedi uz dovoljnoe enrgenata struje, nafte i gas, kao i da osigura dovoljno hrane i vode za budućnost.

Vučić je rekao da je popunjenost rezervi hrane 100 odsto za 15 dana, ali da je potrebno da se te rezerve povećaju na dva meseca, kao i da se generalno povećaju robne rezerve.

Ocenivši da će biti velikih lomova u regionu, ali i u Evropi zbog struje i gasa, Vučić je rekao kako je važno da Srbija ima vojsku kao garant sigurnosti i bezbednosti, koja će biti „odvraćajući faktor“ za svakoga ko bi želeo da ugrozi Srbiju.

Još nema odluke o obaveznom služenju vojnog roka

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nema odluke o obaveznom služenju vojnog roka jer u vezi s tim postoji mnogo problema.

Vučić je u Nišu rekao da je većina naroda za takvu odluku, oenivši da bi to za vojsku bilo spasonosno, ali da ima problema.

„Od kog godišta da to važi – ako kažemo da bi to bilo od 1994. ili 1995. godište, mi ne možemo da prihvatimo 35.000 ili 20.000 ljudi, mi možemo da prihvatimo do 10.000 ljudi, a onda je pitanje koga da oslobodite“, rekao je Vučić.

On je naveo kako se razmatra dodatno povećanje plata za dobrovoljno služenje vojnog roka da bi se privuklo još 5.000 vojnika na godišnjem nivou, što Vojska Srbije mora da ima.

Minimalno je da Vojska godišnje dobija još 5.000 vojnika, da bi se popunila sva mesta, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari