Vučić obećava besplatne vrtiće, a mesta nema 1

Nedovoljni kapaciteti predškolskih ustanova, liste čekanja i veliki broj upisane dece preko normativa hronični su problemi predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje država godinama ne uspeva da reši.

Zato je u najmanjuju ruku upitno na osnovu čega predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje mogućnost da vrtići budu besplatni za svu decu i da roditelj, kada razmišlja o drugom, trećem, četvrtom detetu, ne mora da brine da će ga to koštati novo obranište, već „samo treba da pošalje dete u vrtić“.

Podaci iz Strategijie razvoja obrazovanja, pokazuju da je u 2019. godini 6.740 dece ostalo neupisano.

„Na nivou predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uprkos različitim sprovedenim aktivnostima i ostvarenom napretku i dalje je prisutna razlika u pogledu obuhvata u zavisnosti od starosne grupe dece, kao i manjak kapaciteta ustanova da prime svu decu. Iako je ukupan procenat obuhvata dece predškolskog uzrasta u stalnom porastu (2002. godine 32 odsto, 2009. 47,37 odsto, 2011. 48,05 odsto, 2012/2013.godine 49,72 odsto, 2014/2015. 47,45 odsto, 2015/2016. 49,62 odsto, 2016/2017. 52,30 odsto, 2017/18. 56,04 odsto), u 2019. godini 6.740 dece je ostalo neupisano zbog popunjenosti kapaciteta, uprkos značajnom povećanju mesta u predškolskim ustanovama i povećanju broja objekata“, piše u Strategiji.

Vučić je u intervjuu TV Tanjug kazao da se razmišlja da vrtići, privatni i državni, budu besplatni za sve građane Srbije i da se time oni motivišu da imaju veći broj dece.

Ideja je da za početak država preuzme na sebe troškove roditelja čija su deca starija od tri godine, a da kasnije budu besplatne i jaslice.

Računica koju je izveo pokazuje da bi za ovu namenu država morala da izdvoji 53 miliona evra na godišnjem nivou (pretpostavlja se da se ova suma odnosi na troškove za trenutno upisanu decu), ali bi, kako je rekao, taj iznos išao i do 70 miliona evra, jer bi u tom slučaju i siromašniji građani upisivali decu u obdaništa.

Predsednik je najavio da bi ova mera mogla da stupi na snagu od 1. septembra, ali da će konačna odluka biti doneta za desetak dana.

Želimir Popov, bivši pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, smatra da je Vučićeva najava besplatnih vrtića predizborno obećanje od kojeg neće biti ništa.

– Kod nas predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije obavezno, osim pripremnog predškolskog programa u godini pred polazak u prvi razreda i to država plaća iz budžeta. Državni vrtići se plaćaju tako što do 80 odsto cene finansira lokalna samouprava, a ostatak roditelji. Negde je to manje od 80 odsto, pa roditelji plaćaju više. Hroničan problem je nedostatak vrtića, posebno u velikim gradovima poput Beograda i Novog Sada. Mi imao grupe dece koje su za trećinu veće nego što je zakonom propisano i to niko ne kontroliše – ukazuje Popov za Danas.

On dodaje da postoje države, poput Švedske, u kojima predškolsko nije obavezno, ali je u potpunosti besplatno za roditelje. U zemljama u kojima obaveznost postoji, troškovi idu na teret budžeta.

– Nemamo ništa protiv da država na ovaj način pomogne roditeljima, ali smatramo da bi prioritet trebalo da bude da se povećaju kapaciteti predškolskih ustanova i da se reši dugogodišnji problem upisa preko normativa. Podatak koji imamo za 2019. godinu pokazuje da je preko broja bilo upisano između 30.000 i 40.000 dece. U to vreme na Radnoj grupi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je rečeno da najviše upisanih preko normativa ima u Novom Sadu, na drugom mestu je bio Novi Beograd, pa Voždovac. Zato smatramo da prioritet treba da bude da se obezbede adekvatni uslovi boravka za svako dete, pa tek onda da se razmišlja o tome da se pomogne roditeljima finansijski – kaže za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona podseća da je Novi Sad od 1. januara 2020. uveo besplatan boravak u predškolskim ustanovama, a tako je i u Žagubici.

Nedostatak kapaciteta u državnim obdaništima u prestonici naša sagovornica ilustruje podatkom da 22.000 dece pohađa privatna obdaništa, po subvencionisanim cenama za koje se novac izdvaja iz gradskog budžeta, ali i pored toga postoje liste čekanja.

Jovanović smatra da su to bačene pare, te da je umesto toga trebalo proširivati postojeće kapacitete, adaptirati objekte i graditi nove vrtiće.
U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu za Danas potvrđuju da u državne predškolske ustanove ide oko 58.000 dece, a u privatne uz subvenciju oko 22.000, i to u 443 vrtića.

– Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Beogradu živi oko 106.000 dece uzrasta do šest godina. Lista čekanja je sa nekadašnjih oko 10.000 poslednjih godina širenjem kapaciteta u državnim i saradnjom sa privatnim vrtićima višestruko smanjena i varira izmeđi 1.000 i 2.000 dece – kažu za u Sekretarijatu.

Napominju da roditelji čija deca idu u državne predškolske ustanove mesečno plaćaju 5.617 dinara (20 odsto), a Grad Beograd pokriva 80 odsto cene koštanja državnog vrtića pa je taj odnos, zbog jednakog tretmana dece, preslikan i na subvenciju za privatna obdaništa.

Za boravak u privatnim vrtićima roditeljima se refundira do 22.468 dinara mesečno po detetu.

Otkako je u septembru 2015. počeo projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama za koju nema mesta u državnim, do 2021. je na ime refundacije dela troškova isplaćeno 18,4 milijardi dinara.

Pre ove odluke funkcionisalo je manje od 50 privatnih vrtića u kojima je boravilo oko 2.500 dece, ističu u Sekretarijatu.

Gak: Spremni za inicijativu predsednika

– Grad Beograd je spreman da sprovede inicijativu predsednika Vučića kada se odluka donese. Podržavamo svaku meru sa ciljem podsticaja nataliteta u Srbiji i kao najveća lokalna samouprava tome značajno doprinosimo. Prvi korak je bio podizanje obuhvata dece predškolskim obrazovanjem, pa smo sa nekadašnjih oko 45.000 dece u vrtićima, danas došli do oko 80.000, što je obuhvat od oko 75 odsto. Naš cilj je da svi roditelji imaju obezbeđeno mesto u vrtiću jer su ove ustanove značajna podrška njima i važne su u procesu ranog obrazovanja – kaže za Danas Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari