Vučić: Moramo biti spremni za svaki mogući scenario 1Foto: RTV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas pripadnike policije da se „pripreme“ za, kako je rekao, težak period koji sledi, kako bi svaki pedalj teitorije Srbije bio bezbedan.

„Živimo u svetu u kom nema sigurnosti i nemoguće je sagledati s lakoćom šta će se zbivati do kraja godine a kamoli planirati za budućnost. Zato moramo biti dobro pripremljeni za svaki mogući scenario“, rekao je Vučić na proslavi Dana Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Dana policije, u beogradskom naselju Makiš

On je kazao da je policija „narodna“ i da je „uvek bila uz narod kad je bilo najteže“.

„U vreme perverznog pristupa dela medija i javnosti prema vlasti i prema javnim službama, policija se neretko predstavlja kao teroristička organizacija. Naša policija je narodna, uvek je bila uz narod kad je bilo najteže“, rekao je predsednik.

Pozvao je pripadnike policije da imaju jednak odnos prema svakom građaninu Srbije ali i poželeo da im se „više nikad ne ponovi“ da im „izručenje srpskih državljana u džakovima bude nametano kao posao“.

„Molim vas da svaki građanin oseti da imate jednak odnos prema njemu, bez obzira da li se radi o Bošnjacima, Romima, našoj mađarskoj braći, da posebno štitite žene na svakom mestu“, rekao je Vučić.

Dodao je da je zadovoljan smanjenjem opšte stope kriminaliteta u Srbiji, posebno najtežih krivičnih dela poput ubistava i silovanja.

„Ubeđen sam da že zahvaljujući vašem trudu, u narednom periodu padati i procenti stope kriminaliteta i apsolutni brojevi“, kazao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da policija, i 162 godine od događaja na Čukur česmi, predstavlja „temelj države, zaštitnika pravnog poretka i čuvara bezbednosti građana“.

„Nema jake države bez jake vojske i policije“, rekao je Dačić i pozvao građane da budu „ne samo prijatelji policije već i partneri na zajedničkom poslu“.

Povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, Vučić je zaslužnim pripadnicima policije uručio zlatne a Dačić srebrne medalje.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari