Vučić poslednji čovek u Srbiji koji bi trebalo da govori o slobodi medija

Predsednik Srbije učestvovao na panel-diskusiji "Medijske slobode u uslovima krize" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

Ostavite komentar


  1. na pravom mestu. Pržen na tihoj vatri, doveden u situaciju da se preznojava, da vrda, izmišlja, a duboko u sebi zna da njemu niko od slušalaca ne veruje. Morao je da prizna napad na novinara, bez obzira što je prozvao i evropske države, morao je da prizna šta radi u sopstvenoj, jer on nije Koštunica, ima devet ekrana u kancelariji, prati tvitove i konferencije za štampu koristi da se svađa sa jedino njemu vidljivim neprijateljima. Njegova mržnja prema svima koji mu se ne uvlače može se dodirnuti, zbog toga je lepo videti ga kako se nelagodno oseća dok iznosi neistine van Srbije. Svi znaju da on ne može bez plasiranja neistina i napada na neistomišljenike kroz medije koji su pod njegovom kontrolom.

    1. Није се он презнојавао, нити је признао ишта, то је његов начин, покварен – извртање, провидно и патетично истицање негативног да не би као испао арогантан и као да не зна … јефтини трикови из уџбеника за освајање слушалаца. То је ниво који спаја таблоиде и некакво напабирчено знање из примењене психологије и маркетинга.

    2. cime se on bavi su dnevni tracevi iz tabloida. tu pocinje i zavrsava njegova 25-casovna hiperaktivnost

  2. ovaj panel pokazao je u stvari pravo lice stava vlasti prema medijima uopste.Vucic se za divno cudo uopste nije branio..pomislila sam da je poceo sam sebe napadati…i najezila sam se..stanje u medijima,jasno je vec svima je odavno ispod granice ukusa i realnosti..ono sto je dobro jeste da su novinari tamo nepokolebljivi,gadjaju srz ,,pucaju,,u centar problema..a nema onih da skrenu temu tako da je prezident morao sam skretati temu.. ipak utisak je -nije se izvukao ,obecao je nesto da ce se popraviti stvari..licno mislim da ta stvar vise i nije do njega..partijska drzava se ne menja tek tako.. ovaj sistem se gradi vec godinama i da bi se srusio potrebna promena ,,krvi,, infuzija sa dobrim nepotkupljivim novinarima..a to je tesko naci u zemlji gde je egzistencijalni minimum ispod casti ..sve u svemu cesce mu treba priredjivati konferencije za novinare vani.. steta da onu svoju energiju ne usmeri konacno na stvaranje dobrog sistema a ne na odbranu istog

    1. Nadovezao bih se na zadnji deo Vaše (velike) rečenice gde govorite o usmeravanju energije……radi stvaranja dobrog sistema…… Naprosto, imajući u vidu da se radi o manipulatoru svetskih razmera, velika je iluzija očekivati tako nešto od njega jer je on izuzetno svestan da bi mu to bilo apsolutno kontraproduktivno i da bi time sekao granu na kojoj sedi. Braniće on svom snagom postojeći sistem i dalje i u to ne treba sumnjati, a eksplicitan dokaz toga je i najava poboljšanja stanja za „godinu, dve“ (njegov prepoznatljivi stil poimanja vremena) čime, drugim rečima, kupuje dodatno vreme i pored toga što zna da je, odavna, pročitan. Za sve to na ruku mu idu činjenice da, za sada, nailazi na blage kritike (po meni nerazumne) od strane šire svetske javnosti što mu je, zapravo, dodatni vetar u leđa. Ali i to neće, apropo neke logike, trajati večno, ali ostaje gorki utisak da će nakon toga biti potrebno dosta vremena za generalni remont postojećeg stanja koje je od fundamentalnog značaja za valjano funkcionisanje države u svim segmentima.

  3. Slobin ministar informisanja koji je gasio medije i hapsio novinare prica o medijskim slobodama, tragikomicnno. Tako moze i Taci da prica o doniranju organa na nekom medicinskom skupu.
    Sa druge strane moram da uputim kritiku i Danas-u i N1. Zasto niste poslali svoje novinare u Davos da postave par pitanje ovom lazovu i da ga potpuno ogole pred celim svetom?

    1. Eto miki tvoj komentar autenticno pokazuje kakvu slobodu,vi koji podrzavate opoziciju, hocete.

    2. Druže, ako si gledao mogao si da vidiš i čuješ novinara N1 koji ga je upitao zašto ih etiketira.

      1. Jel tebi Kostunica neki rod? Hrvoje Krsic je novinar iz Hrvatske i on radi za hrvatsku verziju N1. Nema on mogo dodirnih tacaka sa politickim desavanjima u Srbiji. Zasto u Davosu nije bio Jugoslav Cosic ili Draza Petrovic?

  4. Ha-ha,njegova klasicna laz,za godinu najvise dve.Tako je od kad je dosao na vlast obecavao za sve bice za godinu dve.Da li ima zdravorazumnog a postenog coveka koji ovom AV veruje?

  5. Svaka čast, care, bolji si od Slobe. Danas jedno sutra drugo, preksutra treće, ko te ulovi šta si kad rekao, nacionalni je heroj. Naročito me je ganulo, ona rečenica :“ Dragi Hrvoje“. Bravo, baron Minhauzen je za VAS gospodine predsedniče amater. I čivijaši bi vam pozavideli.

  6. Vucic na Forumu u Davosu !
    Sve i svasta. Ulaznica za ovaj Forum kosta 20’000 Fr. Jedna hotelska soba kosta oko 1’000 Fr. Jedan Obrok (rucak i vecera po najmanje 300 Fr.
    Ove su cene po osobi. Svi znamo da Vucic ne ide sam nego je na celu sa delegacijom.
    Ovo vam tvrdim jer vec pedeset godina zivim u Svajcarskoj.

    Cemu ovo sluzi dok narod gladuje i mnogi se hrane iz kontejnera za otpatke.
    Ovo je nevidjena sramota !

    1. Opa 50 godina zivis u Svajcarskoj, lepo,lepo . . .Djuzo u Srbiji niko ne gladuje,i niko se ne hrani iz kontejnera, nemoj molim te. Sasvim solidno se zivi u Srbiji,problem je sto ljudi imaju velike prohteve.Vrati se u Srbiju ako te zao naroda, a ne otisao si u Svicu,pa sad odatle nama solis pamet.

      1. Pa nije bas ni da ne prebiraju. Vidjam ljude koji 2-3 puta nedeljno kopaju po kontejnerima. Cak sasvim solidno obucene zene – za koje ne bi covek nikad pomislio da im to treba.

    2. To je sitnica prema onom kada je Vučić odneo Klintonki 2 mil $ da govori na njenoj fondaciji. Klinton nas je bombardovao i uništio za 100 narednih godina pa umesto da ga tužimo mi ga lepo rehabilitujemo, njega i Hilari sa milionima $. E moj Srpski narode šte sve nećete doiveti u ovoj Vučićevoj Srbiji…

  7. Дно дна, овај човек прави штету Србији која је сваким даном све већа. Нормалан свет не реагује одмах, већ чека да види где ће то отићи и како да се одреди према њему а да не буде њима на штету. Мислио сам да је можда могуће да постоји нека намер или колико-толико схватљив образац иза његове политике, но , он је само лудак, покварени, патетични навијач који је дошао у зреле године и на позицију да соли памет другима и малтретира их. Потребна је лекарска комисија да га склонимо с положаја.

  8. Koliko ce biti bolje za godinu-najvise dve moguce je predvideti danas. Mlada „novinarka“ Barbara, kci naprednjaka (dakle sa pedigreom) poslata je iz Studija B da izvestava nakon skupa sa uputstvima sta treba reci (ili otpevati). Sta i kako je otpevala je ovekoveceno u hitu „singing bot“.
    Malo je poznato da je ona nakon te blamaze unapredjena u po pravilu vodeceg novinara koji prati predsednika. Vucic je nagradjuje za njen minuli rad dajuci joj prednost da postavi pitanja (narucena) dok novinari lokalnih medija bivaju ucutkani (iako im je to jedina prilika da se obrate predsedniku). Dakle sto tuplje to bolje. Naprednjaci grade karijeru dobijajuci apanazu od gazde.
    Barbara je prototip „novinara kakve je Vucic poceo da instalira za godinu – najvise dve“(Vucicevic 1, Vucicevic 2, Sarapa, Maric, serija ruzicastih „novinara“ i autora kontravizija u raznim varijantama.

    1. Nije on nikog, kao sto ti kazes instalirao,svi pomenuti su bez problema radili i pre i posle 5.oktobra. Proslavili su se izmedju 2000 i 2012. Nisu se skidali sa tv-a u tom periodu. Vrati malo pamcenje i film unazad.

      1. O cemu ti covece pricas? Jesi li uopste procitao komentar?? Ovako niski standardi u svim domenima drustva nisu zapamceni u skorijoj proslosti. Barbara je samo jedan od primera koji potvrdjuje pravilo koje je ova vlast nametnula.

  9. Vučić treba najpre da prekine praksu da funkcioneri SNS u TV debatama galamom druge sprečavaju da govore i oduzimaju im vreme . Tu su najdrastičniji Vesić i Martinović , koji jednu istu stvar ponavljaju u nedogled sa očiglednim ciljem da spreče da se normalno čuje drugačije mišljenje od njihovog .I ne treba da donose u studio one silne papire , jer ako dokazuju nečije krivično delo , neka ga predaju pravosudnim organima , mada oni tek zaslužuju reformu.

    1. Pa u tome i jeste stvar u tv duelima i tv debatama, ko koga nadjaca i ko koga nadglasa.

  10. Čovek oseća zgadjenost njegovim ponašanjem i komentarima. Nismo zaboravili njegovo ministrovanje i nemilosrdno gašenje medija i ako sad pokušava da pere svoju biografiju i gradi novi imidž.

  11. Nadam se da će se mediji puno baviti Vučićem kada budu pali sa vlasti i otkrivati sve mahinacije koje je vržio.

  12. Pozdrav za Tadica. I Djilasa koji je kupovao medije preko biznismena, mlekara iz Sapca.

  13. Sta je uopste sloboda medija?? Vredjanje,omalovazavanje,ismejavanje necega?? Jel to sloboda medija?? 1.Javni servis,svaki, uvek je pod kontrolom drzave. 2.Privatne komercijalne televizije imaju pravo da stanu na bilo ciju stranu. Na stranu sam naprednjaka, nisam bot, pokusavam samo da budem realan.U SAD-u, televizije, dnevna stampa,itd… otvoreno stoje jedni iza demokrata jedni iza republikanaca. Pa eto tako je i u Srbiji, jedna televizija prenosi stranacke skupove stranka koje su na vlasti, druga prenosi proteste.

    1. Batice pogresio si novine.
      Ovo je Danas , deponija je mnogo dalje.
      Videces natpis ispred deponije.
      Pise,:DRAGAN J .VUCICEVIC

  14. Jao, srce malo nije znalo da N1 nije američka TV, a ni na 9 televizora u njegovom kabinetu to mu se nije javilo. Da nije i on, ko Koštun, neinformisan?!

  15. Svi koji pametno razmisljaju su prestali da veruju u sarene laze doticnog gospodina.Gospodin je solista a clanovi njegove stranke pokusavaju horskim pevanjem iako svi zajedno zvuce kao pokvarena ploce,da mu pomognu u necemu sto nije istina.O kakvoj slobodi medija gospodin govori kada na skoro svim televizijama dan pocinje i zavrsava sa sa njim sa clanovima njegove SNS stranke i tu i tamo SPS-a.Uzurpiras skoro sve medije, povecas penzije penzionerima sa najnizim penzijama, pricas bajke i onda je lako ubediti naivne i one koji imaju koristi da glasaju za njegovu stranku i njega.A dobro se secam kako se gospodin ponasao devedesetih.

  16. Nije u Srbiji problem zbog Vucica…problem je zbog ludog naroda!Nije u Evropi problem do Vucica…vec do onih koji su nas zbog Milosevica bombardovali…a danas podrzavaju Vucica da prema narodu bude gori 100 puta od Milosevica!!!Nije vlast od naroda vec od Boga rece jedan svestenik…mozda mi i ne shvatamo da je ovo u stvari dobro!!!Ako slusamo Srbe sa Kosova,a to Kosovo je tema 40 godina…nikada niko nije bio bolji od Vucica,pa podrzimo ga svi onda da tim Srbima donese sporazum sa Tacijem i Albancima,pa da i nama bude super kao njima!!!

  17. Sveznajući smatra da je sloboda medija to što njegovi terijer mediji mogu , uglavnom, nekažnjeno reći njegovim političkim oponentima ono što ni pas s maslom ne bi pojeo.

  18. G. Predsedniče samo da podsetim da si ti uzurpirao medije, da si ti prošle godine proveo 182 sata na TV a opozicija 0 sati…Pa ko onda treba da je nezadovoljan medijima? Kada opozicija i narod kažu da si uzurpirao medije ti kažeš da nije tačno…Predsedniče šta to krijete od naroda pa ne daš drugima da nešto kažu? Da li se bojiš da narod sazna da si angažovao Blera za saveznika? Brnabića se opravdava kako Bler nije plaćen iz budžeta! The Guardian iznosi da Blera plaćaju Emirati a za uzvrat kupuju ispod cene Srpske nekretnine..Da li se bojiš da narod sazna da ste AL Dahri prodali i zemljište koje treba državi za proširenje puta Beograd – Zrenjanin..a to će Srbiju koštati i 20 puta više.. Predsedniče zapošljavte botove da udaraju + i – na komentare i tako smanjujete nezaposlenost a poreze povećavate…Da li se bojite da narod koliko se miliona $ odneli Klintonki ?

  19. Pustite slobinog Ministra da laje koliko hoce. Vidite i sami da je stavljen na ‘politicku infuziju’ u Davosu jer i ako sve neupotrebljiviji, Brisel i dalje ne zna sta da radi sa njim jer jos uvek nema alternativu. Na srecu, morace posle davoskih budalastina da se vrati kuci i suoci sa srpskim gradjanima na ulicama, i cinjenicom da mu vlast dogoreva, i ubedi opoziciju da im njegovi izbori trebaju bas koliko i Davos u slobodu svojih medija …

  20. „… i naredi im da prestanu sa blaćenjem, vređanjem ili ignorisanjem onih koji pišu, izveštavaju i istražuju u interesu javnosti“.
    „UKAŽI MI NA GREŠKU, AKO SI MI PRIJATELJ“, BI TREBALO DA VAŽI-PAMETNOM DOSTA!!!
    Pozdrav iz Banata!

    1. Ali, ako si psihoticni paranoik, tu pametni mesta nema – onda umesto; ‘ukazi mi na gresku’, ide: ‘Sta ti hoces, i zasto si protiv mene?!’

  21. Mislim da nema smisla vise da vam pisem i komentarisem bilo sta. Vas sajt je jedini gde moze da se vodi neka rasprava i debata, ali ako se 4 sata ceka da se objavi komentar onda nema smisla cekati. Laku noc.

  22. Primetio sam da svi komentatori „pevaju istu pesmu“ i podržavaju ovaj tekst. Ko je ovde normalan? Izgleda da naši mediji treba da se ugledaju na CNN i BBC i njima slične, te da osuđuju državnike i narode koji štite svoj narod i suverenitet svoje zemlje, a da podržavaju agresivne režime nekih velikih sila koji ne poštuju međunarodno pravo, granice malih zemalja i ljudska prava u tim zemljama. Zaista, da nije žalosno, bilo bi smešno. Da li je iko iz vlasti branio ovom listu da objavljuje svoje tekstove. Pa, ako o nekome napišete sve najgore bez pouzdanih dokaza, valjda i on (bio političar ili ne) ima pravo da iznese svoj stav – koji se ne mora dopasti svakom novinaru.
    P.S. Nadam se da ćete poštovati slobodu štampe i objaviti moj komentar.

  23. Nesporno je da je vučić od početka bavljenja politikom pod šešeljevim okriljem, u kojem je i danas, apsolutni lažov, manipulant, intrigant, falsifikator činjenica i podataka, demagog…To su principi njegovog političkog delovanja. On svim silama, uključujući i fizičku, kao veoma iskompleksirana osoba a istovremeno realno radno nesposobna i potpuno nedorasla mestu na kojem je trenutno, nastoji to da negira. Pokušava da opere svoju apsolutno prljavu političku biografiju ratnog huškača, lažnog patriote, pravog šoviniste, miloševićevog ministra informisanja, ogrezlog u brojnim aferama. U tom smislu koristi sve državne resurse, državne organe i institucije koje je podredio sebi, i u tom smislu je iskoristio i Davos. Čudi jedino što se organizatori Foruma u Davosu, ako su ga već pozvali da govori o slobodi medija, što nikako on ne zaslužuje, nisu pripremili pa da temu zbog koje su ga pozvali tretiraju kroz prizmu njegove političke biografije i tako ga javno raskrinkaju na očigled javnosti, ostalih učesnika ne samo u toj raspravi već i državnika koji su bili prisutni u Davosu.

  24. Prvo da razjasnimo šta su mediji. Traba napraviti jasnu distinkciju izmedju tzv provladinih, progandnih glasila i aparata, koji služe vlasti (da li su to uopšte mediji?), i tzv opozicionih medija koji informišu građane o svemu pa i o (ne)delima vlasti.
    Godinu ili dve je sasvim dovoljno da vlast prave medije, dobrano proredjene i ekonomski iscpljene, mobingom i ekonomskim iscrpljivanjem svede na nivo zgodnog alibija pred svetom ili pelcera.
    A meni kao građaninu mediji su moje uho i oko, i način da saznam šta vlast radi ili propušta da uradi, i koliko radi u mom interesu ili protiv mene.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.