Irinej uručio Vučiću orden Svetog Save, većina vladika bojkotovala svečanost

Patrijarh Irinej uručio Orden Svetog Save Prvog reda predsedniku Srbije

Ostavite komentar


  1. A šta će biti, ako bude trange-frange, t.j. malo tebi, malo meni? Hoće li da traži orden natrag?

    1. Trange – frange je drugi deo ove farse. Sad sledi dodela ( naših ) para „sirotoj“ SPC od strane AV AV-a. Živi bili pa videli.

      1. Kasnite. Trange-frange je vec bilo. Vec im je dodelio 60 miliona evra. Toliko nasih para kosta taj orden. Otprilike 10 evra po glavi stanovnika. Popovi ne daju nista za dzabe. Pa ni obraz! Ako ga uopste i imaju.

        1. 60 miliona evrica za SPC ??? pa to je vise nego Svetog Petra kajgana,i to sa sirom .hahahaha

    2. ……………odlikovao Sveti Arhijerski Sinod za „detalnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama“. Ovo je kratko obrazloženje za dodelu ordena i ne razumem to u kontekstu onoga što Vučić već duže vremena potencira i, kako on kaže, zalaže se za „kompromis“ koji podrazumeva da će „obe strane (Srbija i Kosovo) po nešto izgubiti i obe po nešto dobiti“, odnosno da će „obe strane u isto vreme biti i zadovoljne i nezadovoljne“. To znači da ‘očuvanje KiM u njenim granicama’ uzevši predhodno u obzir nije moguće, a to je, usudio bih se reći, glavna poenta, pored ostalog, za odluku o dodeli ordena. Jednostavno, i kratko rečeno, jedno drugom protivrečno. Ne razumem.

  2. Dali orden ima rok trajanja? Posto Kosovo nije vise deo Srbije (jedino u glavi patrijarha je jos uvek u Srbiji i politicara koji prodaju maglu zaglupljenom narodu), Vucic ce da vrati orden ako do kraja mandata ne uspe da vrati Kosovo. A Patrijarh neka nastavi da osvestava pumpe, molove i novokomponovane biznismene (neka da smo ih zvali kriminalcima) i neka se okane politike i drugih komplikovanih pitanja Srbije, nije to za njegov rusofilski mozak.

    1. Kakva je ovo sarada.Sta rade ovi? On je zasluzio zatvor a ne orden Sv Save.Sta radi patrijarh.

    2. Bruka i sramota za SPC i narod.Samo jos fali Ceci da se dodeli orden I stepena, Arkana da kanonizuju, Patrijarh da blagosilja farmu i parove ,pobednicima istih d dodeli ordenje…tuga!

    3. Patrijarh koji daje orden sam sebi, ne zaslužuje ničije poštovanje. A tek kad, pored sebe odlikuje ratnog profitera, lažovčinu, Izdajnik i vođu sns bande, onda se samo treba samo zatvoriti nos i prekrsti ti se.

      1. simeon zaluđeni, hraniš li se ti još nečim, osim mržnjom, po količini mržnje ,sigurno imaš 120 kg.

  3. Mislim da Patrijarh verovatno smatra ovo taktickim potezom. Da postidi Vucica i da na neki nacin utice da ovaj stvarno ne izda Kosmet. Ne zelim da pomislim da mu stvarno veruje.
    Medjutim, mislim da ga je Vucic samo izmanipulisao i prikupio jos poena kod dela gradjanstva, posebno vernog SPC, pred izbore.

      1. I moja je deo SPC, pa ni mi nećemo glasati za Vučića. Doduše, imam dosta manje negativan stav prema njemu od većine mojih poznanika. Priznajem mu određene uspehe, najviše na makroekonomskom planu – balansiranje javnih finansija i smanjenje relativnog duga. Ali, mane su prevelike. Oko Kosova mislim da igra ponajbolje što može, sada, ali je počeo katastrofalno sa Briselskim sporazumom i to se ispraviti ne može. A o korupciji, ucenama i medijskoj situaciji ne vredi govoriti. Teorijski bi mogao da ispravi neke od tih stvari i zaradi naše glasove, ali sadašnji trend ukazuje da je sve dalji od toga. Mislim da treba pošteno proceniti sve, ne davati paušalne ocene zato što nam se neko ne sviđa i glasati glavom.

        1. Slično mišljenje imamo. Jedino bih da dodam da je i takav, kakvim si ga opisao, ipak bolje rešenje od Đilasa, Jeremića, Obradovića. To je tužno, ali je tako.

    1. Bruka i sramota za SPC i narod.Samo jos fali Ceci da se dodeli orden I stepena, Arkana da kanonizuju, Patrijarh da blagosilja farmu i parove ,pobednicima istih d dodeli ordenje…tuga!

    1. Desavalo se da i pametan pas ujede ruku koja ga hrani, narocito ako je umazana krvlju… Ziva istina….

      1. Ne troluj po svaku cenu. Poštuj čitaoce ovog uvaženog portala i poštedi ih svojih neduhovitosti. Nije pristojno. Zaista!

  4. SPC je definitivno udvoricka, otudjena od obicnog naroda i profitonosna ustanova koja sve vise podseca na neku profitnu organizaciji. Nema dalje da se tone od ovoga. Kome oni daju odlikovanja i to cija. Zao mi je naseg sveca Svetog Save kad njegovo odlikovanje krasi ovog prevaranta. Oni mesto da se bave ovim narodom i da osudjuju ono sto je bilo u Lucanima oni podmazuju zadnjice debelim guskama…strasno!!

      1. Neprofitna, malo sutra. Orde je vec naplacen, naravno unapred. Znate, kad Vam dodje pop da sveti vodicu, pa kad pitate koliko to kosta, a on se presamiti pa kaze: „Koliko date“. A „tarife“ se znaju. Vladika Jovan je u Kragujevcu po kazni premestio u neko selo u Vojvodini vrlo popularnog svestenika, jer nije dovoljno „doprinosio“ crkvi i stvano se pridrzavao toga da svako da koliko moze. Ovaj orden kosta sve NAS „samo“ 60 miliona evra.

  5. Videcemo kako je ocuvano.A patrijarh se stvarno borio kao lav??????Da li ce nocas mirno da spava ili uz neki lekic????

  6. Ovo „angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda“ zvuči baš tragikomično. Nema većeg rasturača jedinstva naroda od odlikovanog, to je svima dobronamernim jasno.

    1. Posto je dao Filipu Vujanovicu orden Cara Konstantina 2014., na osvecenju hrama u Podgorici, u znak pohvale za delo priznavanja Kosova. Sad se setio ili mu proradila savest. Bolje da se mitropolit pokrije po usima i moli krunicu, jer je odavno brojanicu izguvio.

  7. Ako je cilj SPC da ordenom odvrati Vucica od izdaje Kosova nema nista od toga nista jer njemu je vlast draza od Kosova.

  8. Nije ovo samo sramna odluka . Preblaga je to rec. Odluka je jeziva jer nam otkriva da imamo nakaznu Crkvu i licemere i fariseje namesto svestenih lica. U takvoj crkvi mi trebamo da se molimo Bogu, krstimo decu i unuke, vencavamo se, posecujemo Liturgije i pricescujemo Svetim tajnama. To unosi jezu u nasu pravoslavnu Hriscansku Crkvu i ponizava nasu Evandjeosku nadu. Ne znam sta ce da bude sa ovim komentarom. Do sada gde sam ga poslala, te vesti munjevito nestadose sa sajta.

  9. Nemojte ga više zvati patrijarhom. To je samo jedan obični bezvezni,bezvredni Miroslav…

  10. Svaka cast svimakoji su bojktovali ovo , ne znam sta da napisem, ponizavanje … Laku noc.

  11. Bravoooooo!!! Faraon je podelio narod, a evo i crkva je podelila vernike! Da li im je to i bio cilj? Nadao sam se da crkva ima pozitivno stav, a ono ispade da isto kao i „odlikovani“ jedno priča , a drugo radi. Ovakva crkva je brzo stigla do bojkota – a vera u Boga i Svetosavlje se ne mora ispoljavati u crkvi. Može i kod kuće !!Pa neka vam faraon sa svojom svitom i botovima dolazi na bogosluženja!!!!!

    1. Svi, svi ali zasto Selakovic?! Mlad covek, bez igde icega u vezi sa zrelim radom i ostvarenjima, osim nadobudnog navionalizma i bestidnog udvornistva ?! Sa sramotnom, uskopljenom funkcijom koju niko ne moze da prihvati kaovrednu i dopronosecu bilo cemu? Zasto, Irineju, zar si bas tako nisko pao?

  12. Lova bato,lova. Sto bi jedna nasa rok grupa rekla „para vrti gde burgije nece….“ The and

  13. SPC je izgubila svaki trag Hristove nauke i reči, da budemo iskreni i pre ovog rijalitija danas, to nije Hristova crkva još odavno, od kako je naciju poistovetila sa crkvom i šovinističkom iskljičivošću, oterala je svakog ko nije srpske nacionalnosti. Ovim potezom i ponašanjem poslednjih godina je oterala od sebe i vernike srpske nacionalnosti, to je jedna interesa grupacija koja nema veze sa univerzalnom ljubavlju i praštanjem koje je suština hrišćanstva. Svaka čast vladika a koje su se izuzele od ovof čina, čuvaju nadu

    1. Po mom skromnom mišljenju nas predsednik je sledeci patrijarh, još to nije bio…

  14. …kritičarima poručio da žele da budu “važniji od Boga i Srbije”. Ne prestaje nikad da vređa i omalovažava narod koji se ne slaže sa njegovom fabrikom laži i manipulacija. Nevaspitan, bahat, egoističan, zlopamtilo, cinik i najveći razjedinitelj naroda. Tužno je gde živimo i kalve barabe i neljudi su nam otele 30 godina života. SPC i Patrijarh su izgubili mnogo ovim činom.

    1. Dade mu orden Cara Konstantina za pomoć koju je država Crna Gora dala pri izgradnji Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici,gdje se Vlada Crne Gore pojavljuje kao najveći ktitor velelepnog hrama

    2. Filip Vujanovic nije peder i nije postavio lezbejku za premijera vec Mila smekera medju zenama. Filip nikada nije izdao pedalj Crne Gore i dao ga Siptarima kao sto ova nesreca Vucic ovih dana cini. Bojim se da je ovde u pitanju jak gej lobi unutar crkve i drzave i da oni rade sta im se prohte. Neka nam je Bog u pomoci. Svaka cast Mitr.Amfilohiju i svim savesnim vladikama a ove podguzne muve neka se stide vo vjek.

  15. Bu-hu. Srbija nije pravoslavna država a to što se stanovništvo izjašnjava kao „srbi i pravoslavci“ je posledica ukidanja komunističke partije te ne mogu više da budu komunisti i socijalisti jugosloveni
    Dodala Vučiću ordena je iste važnosti kao i kad mu neka mesna zajednica napravi portret kao „sveza“
    Crkva je odvuke bila poznata da je „blagajnik boga“ i da jedino što traži od vernika je da daju pare
    Vučić je zloupotrebio povrenje gradjana opljačko budžet u kiji uplaćuju i sve ostale verske grupe i „nevernici“ i donirao novac Ireineju
    a za uzvrat dobio „orden“

    NIje ti ni privi ni poslednji put da se „crkav“ i režimu udružuju pritiv građana ali sam siguran da „vređa osećanja“ „neopravoslavaca“ koji još uvek imaju crvenu Brozovu knjižicu sa Miloševićevom slikom unutra

  16. E ako vam još jednom udjem u te vaše crkve !!! Od mene više ni dinar za sveću nećete dobiti. A verujem i mnogi drugi od gadjenja će vas zaobilaziti.
    Svi ste vi popine samo deo mafijaškog sistema, kroz vekove bili uz svaku vlast. Sram vas bilo izdajnici i kleptomani. Vi obraza nemate.
    Mafijo iz crkve, pa vi se ni ne krstite. Uskoro ćete tog diktatora za sveca živog proglasiti. Ali to tom kleptomanu vučiću neće pomoći, on je ipak psihički jako oboleo.

    1. Cena izrade ordena je oko 40.000 evra. Zbog toga ga je i pokojni Patrijarh Pavle odbio da primi.

  17. Pope sram te bilo i onako podeljen narod Srpski ti i vucic sramotite. Nikada vise u Srpsku crkvu krociti necu a BOGU cu se moliti .

  18. Ovo je sve već debelo plaćeno narodnim parama! Pa i ordenje! Kupio precednik orden. Svako od nas bi mu dao orden da i na nas nemilice šakom i kapom galantno dajekao što daje SPC, a samo je jednom pitao „di su novci moji sinovci“. I to u maju kad ono bio u Patrijaršiji prozvao episkopa Teodosija čija je raško-prizrenska eparhija pred prištinskim vlastima trebalo da bude nosilac gradnje naselja u Zvečanu, a tamo još ni „n“ od naselja, a pet miliona evrića iz budžeta Srbije datih toj eparhiji isparilo..

  19. Ceka nas dosta posla, kad smestimo vucicevce, posebno ove nagradjene, trebamo razmontirati i celu SPC- bratiju.. Vrhovni, gde je god stai, tu vise ni trava na raste.

  20. Otužno a za mnoge i strašno. Ako je vrh SPC računao da će ovim obavezati Vučića u bilo kom pogledu grdno se varaju. Taj je navikao da obećava svima a radi samo u svoju korist.
    U situaciji kada je egzodus Srba najveći u istoriji i kada je za to ova naopaka vlast najzaslužnija teško je naći opravdanje za ovaj čin.
    Neka nam je svima bog na pomoći ali izgleda najveća će biti potrebna sinodu.

  21. Očuvanje Kosova i Metohije po principu“makar nešto“ i zaslužuje orden?Razbio je i posvađao narod,raspolutio,razorio univezitet,podelio Crkvu i dobija orden za jedinstvo naroda?

    1. Baš me interesuje da li će nakon stavljanja potpisa, ili štagod, na, samo njemu znano, famozno rešenje zvano „kompromis“ dobivši od celog Kosova to „makar nešto“ ili „daj šta daš“, biti oduzet orden jer se direktno kosi sa poentom i obrazloženjem za dobijanje istog? Šta će tada reći Sinod, a i sam patrijarh i čime će to pravdati? Razmislite.

  22. Prečasni i predobri blagopočivši Pavle,ko te nasledi……Molim te Presveti moli Boga za nas nedostojne i za ove što naslediše Tebe.Kako rade,narod otuđuju od crkve,a crkva bez naroda je obična šuplja građevina.Možda smo i zaslužili ovakvog patrijarha,da bi se sami okrenuli Bogu i molili za spas.

  23. evo ga novi Nemanjic,, ujedinio je crkvu i drzavu sad jos samo da skine krunu sa zastave i baci je u stvarnost, A ljudi moji kakva istorija, Jos ujedinjenje svih zamisljenih teritorija pa jel ovo moguce

  24. Bruka i sramota.Sve dok se ne poništi ova odluka i razreši ovaj patrrijarh esenesovac, VIŠE NISMO VERNICI SPC.

  25. Kažu zbog para je Irinej dao orden Vučiću a sa time se ne slažu mnogobrojne vladike?
    Ako je zbog para dao onda logično sledi da Irinej star 90 godina ima svoje potomke; sinove, kćeri i unučad jer šta će čoveku od 90 godina novac?
    Ako je zbog para za SPC zašto su protiv toga vladike?
    Nemojte ljudi nastavljati komunističku mantru koja je dovoljna zla Srbima nanela.

    1. Pomenuti ima i te kako rodbinu u okolini Cacka koju je lepo opskrbio.
      Ako Vam nije jasno raspitajte se u Nisu kako se ponasao i s kime se druzio dok je bio Niski vladika u vreme ratova devedesetih.Sta bi sa paljenjem Niskog sabornog hrama i nestankom vrednih relikvija ?
      A tek gej lobi ??????

    2. Da malo banalizujemo. Ako lokalni narko diler koji deci u vasem kraju prodaje narkotike, ponudi novac za izgradnju decijeg igralista, hocete li prihvatiti taj novac i javno ga proglasiti dobrotvorom koji brine za tu istu decu. Zasto bi crkveni velikodostojnici onda prihvatili novac za crkvu u zamenu za orden.

  26. Srećan je svako od nas koji bezimen stoji u vrsti u zadnjim redovima i ne poseduje nikakvu javnu težinu, jer u današnje vreme je sve što predstavlja nešto pozitivno (za neki značajan procenat građana) a nije i ne treba da bude predmet politike, na udaru totalitarizma, bilo kroz pritisak da se deklariše kao podržavalac jednoumlja, bilo kroz direktne napade pripadnika stranke i čopora zapenjenih pasa – propagandnih žlezda ove džinovske gmizave mase sa malom glavom sa velikim usnama koje sipaju prezir i samohvalu. Ovo će se sve završiti ne krvavo, već masovnim zajedničkim povraćanjem.

  27. Sto rece moj pokojni stric (Bog da mu dusu prosti), rogati je odavno nasao svoje mesto u crkvi. A crkvena odora, mantija i dr. je samo maska…

  28. Kada na celo SPC dodje normalniji patrijarh treba mu oduzeti orden koji je „oskrnavljen“ cinom dodele.

  29. Taj nedavni zemljotres koji se osetio u nadim podrucima,nije bio pravi,to se sveti Sava prevrtao u grobu.

  30. A da malo odete u Trebinje medju
    gradjane i pitate gradjane o vladiki Grigoriju…
    Ove vladike sto ih citirate poznate po retrogradnim stavovima.21 je vek.

    1. Uh… šta bi tek za njega rekli kada bi se sve preispitalo cio Sinod bi se prevrnuo. A tek šta bi u Srbiji pričali da AV dobije drugo visoko priznanje kao Milorad koji je ako ne kao AV ono bar 10 puta gori samo što to narod Srbije neće da prizna ili ih On ne iteresuje…

  31. To što je Vučić dobio orden Svetog Save, ne znači da Vučić vredi, nego da orden više ne vredi.
    A Sveti Sava je veliki i nema potrebe da ga ja, mali, branim. Njegovu veličinu ne može da umanji ni Vučić ni patrijarh.

    1. ja stalno imam dilemu da li je irinej izuzetno naivna ili izuzetno podmukla osoba – onako postrojiti vucica i pred celim svetom u direktnom prenusu ga braniti da nije veleizdajnik moze samo izuzetno naivna ili podmukla osoba – nema sredine

  32. Vučićevom zaslugom u Srbiji se danas krste i vernici i ateisti. Kada ga slušaju krste se i levom i desnom. Mogli bi i iz islamske zajednice da mu daju koji orden.Zahvaljujuci njemu nikada se u Srbiji nije ovoliko „klanjalo“.

  33. Secam se kako je orden sv Save prvog reda dobio Slobodan Radulovic, direktor koji je pokrao C market. Valjda je dao deo plena tadasnjim sefovima u SPC.

  34. Izgleda da će SPC da se podeli na dva dela. Razlikovaće se po skraćenici. Srpska Pravoslavna Crkva-SPC i Srpska sendvičarska Crkva-SSC.

  35. Jos da pobednici farme i parova dobiju po orden, i naravno Maric, i krug je zatvoren

  36. Odlicna selekcija:.Karic,Miskovic,pa Vucic.Koji selektor bi nasao bolji trio za Orden?

  37. Posle ovoga naš ( ili njihov ) Patrijarh da ode u prvu crkvu, da se pokaje i traži oprost od Boga i Svetog Save,i da povuče orden koji je dodelio AV

  38. Kako Irineja nije SRAMOTA, bre! Uništava deo retko svetle tradicije ulizištvom, podaništvom i srebroljubljem.

  39. Dobitnici crkvenih odlikivanja su: Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović, Dušan Bajatović, Ljubiša Diković, Dragan Sutanović, Veroljub Stevanović, Palma,Velja Ilic …
    Lepo drustvo!

  40. Pare treba da se daju crkvama i manastirima narocito na kosovu. Ko je tamo bio zna o cemu pricam jer dok je nasih svetinja i mi postojimo. Smatram nepotrebno odlikovanje politicara jer svima onima ma ko bio na vlasti to mora biti duznost. To je radio i pokojni Djindjic od kojeg su krenule reforme tj plan koji je napravio kako pomoci dalje izgradnju Hrama Svetog Save, tojednostavno to mora biti duznost svakog politicara. Naravno da ima nekih svestenika koji ce to zloupotrebljavati jer i oni su ljudi kao mi ali to nije razlog da zbog njih bude crkva pljuvana. Na nasu veliku zalost to nam je ostalo od komunista gde je crkva na najgori nacin ismejavana i to je sad tesko iskoreniti. Nikad necete cuti takve stvari npr u Grckoj, da komunisti nisu oduzeli ogromnu zemlju crkvi koju je posedovala na kosovu sad bi veliki deo kosova bio cisto srpski. Otisao sam malo daleko samo sto zelim da kazem da crkva treba da igra bitnu ulogu u nasim zivotima narocito duhovnu i da neki potezi svestenika kao ovaj oreden Vucicu je njihova individualno velika sramota ali ne i same crkve to su pojedinci. Nemojmo se zbog njih srditi na crkvu jer to je rodjaci veliki greh

  41. trebao je da Prvorodjenom odmah ustupi i mantiju i belu kapicu, i da mu prepusti mesto Patrijarha. A za Dodika da osmisle novi orden „podguzne muve“

  42. Radio za njih 5,5 godina na kraju mi dali otkaz bez ikakvih razloga asto je jos gore, eto zato sto se nekom cefnulo. Hvala Bogu sto nemam vise nikakve veze sa njima

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.