"Još ima mesta za razum": Šta je Vuk Drašković govorio prvog dana bombardovanja? 1Foto: Stanislav Milojkovic

Sva svetla u mračnom tunelu nisu pogašena i ima mesta za razum, govorio je pre tačno 24 godine tadašnji predsednik Srpskog pokreta obnove i potpredsednik Savezne vlade Vuk Drašković.

“Završni tekst sporazuma nije u redu – sve je prihvatljivo na nivou principa i osnovnih napomena, ali ima odredbi kojima se oni bacaju pod noge i Kosovu se daju ovlašćenja republike i nezavisne države. Mora se iskoračiti ka kompromisu – Skupština Srbije mora usvojiti kratke i jasne zaključke ne za domaću javnost, već za veliki i moćni svet koji se priprema za zločin i agresiju na našu zemlju”, rekao je Drašković.

Kompromis bi, prema njegovim rečima, bio pokazivanje spremnosti da se odmah potpiše završni dokument iz Rambujea, pod uslovom da se iz njega izbace odredbe koje Kosovu daju status treće republike ili nezavisne države.

„Zbog toga bi naša delegacija trebalo da se još jednom nađe s albanskom delegacijom, da se gledaju licem u lice s tekstom koji bi trebalo da bude potpisan“, kazao je Drašković.

U suprotnom, slutio je Drašković, moglo bi doći do pogibije.

“Ako posle zaključka Skupštine budu zatvorena vrata kompromisima, ceo SPO će braniti zemlju. Ginućemo odbijajući agresora i boreći se protiv njega, a račun će biti ispostavljen onima koji su izabrali gori put. Ako Albanci neće, kao što neće, da sednu na razgovore, ne smemo da budemo njihovi taoci i da zbog njihove zle volje svoju zemlju guramo pod agresiju. Ukoliko Amerikanci ubede Albance da sednu za pregovore, istog trenutka naša država je spremna i za sporazum o primeni, uključujući i strano učešće, s tim da mandat bude odobren od strane Saveta bezbednosti UN”, tvrdio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari