Vukčević: Amerikanci su krivi što slučaj ubistva braće Bitići nije do kraja rešen 1Vladimir Vukčević (Foto: FoNet/Dragan Antonić)

Neću da komentarišem Milovana Drecuna, jer je ispod mog nivoa i bavi se stvarima o kojima ništa ne zna, ističe za Danas prvi tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Njega je Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, u Jutarnjem programu televizije Kurir optužio da je obmanuo Aleksandra Vučića da može da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići.

– Ja sam tadašnjem američkom ambasadoru, pred Aleksandrom Vučićem, tadašnjim ministrom pravde Nikolom Selakovićem i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem rekao da su Amerikanci krivi što slučaj braće Bitići nije do kraja rešen, iako smo ga mi već bili rešili. Naime, mi smo došli do svedoka koji nam je detaljno opisao momenat kada se prenosi naredba ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića da se u Petrovom Selu ubiju braća Bitići – ističe Vukčević za Danas.

On procenjuje da se to bez bračnog para Slobodan Milošević i Mirjana Marković nije moglo da se izvede, “pošto im je Stojiljković bio miljenik”.

– Taj naš svedok je tržio da dobije azil u toj zemlji gde je živeo ili da ga prebace u Ameriku jer se plašio osvete. Amerikanci su to prihvatili. Kada je taj svedok trebalo da se sasluša red našim istražnim organima, Stiven Rep, američki ambasador za ratne zločine mi kaže da nema ništa od dogovora, jer su imigracione vlasti SAD odbile da svedoku dopuste ulazak u Ameriku zbog sumnje da je izvršilac ratnih zločina – ukazuje Vukčević.

Kako dodaje za naš list, rekao je Repu da to nije tačno, “jer da jeste prvi bih reagovao i svedok bi bio uhapšen”.

– Pošto Amerikanci nisu mogli ni da mu srede da ostane u toj zemlji, obavestio me je da mu ne pada na pamet da svedoči. To sam sve ispričao pred Vučićem i ostalima, a američki ambasador me ništa nije pitao – priča nam Vukčević.

Podsetimo, Ilij, Argon i Mehmet Bitići bili su državljani SAD koji su se u borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata na Kosovu.

Uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju, nakon što su pokušali da pomognu romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Slučaj ubistva Braće Bitići praktično je najveći kamen spoticanja u političkim odnosima Srbije i SAD. Iako je aktuleni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta izjavio da će njihovo ubistvo biti rešeno, od toga se nije desilo ništa.

Kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji Kristofer Hil, poručio je uoči dolaska u Beograd da će za njega slučaj bitići biti ključno političko pitanje, kao i da neće odustati od zahteva da “svi oni koji su umešani u taj zločin budu izvedeni pred lice pravde, bez obzira na njihov čin ili poziciju”.

Inače, Drecun je rekao da je tadašnji čelni čovek ratnog tužilaštva u Beogradu (misleći na Vukčevića, prim. aut.) obmanuo predsednika Republike da može da reši taj slučaj “i naravno da je on tada preneo SAD da će slučaj biti rešen”.

– Tad smo menjali samo jedan član zakona da bismo produžili mandat tog čelnog čoveka, ja nisam tada bio za to jer sam znao da je prevario tadašnjeg premijera. On je bio glavni što slučaj ne može da se reši. Kada Hil govori o tome da će insistirati da se to pitanje reši, treba da se postavi pitanje SAD zašto se nije rešilo do sad – rekao je Drecun za Kurir TV.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je u intervjuu za “Glas Amerike” da odgovorni za ubistvo braće Bitići moraju da dobiju “zasluženu kaznu” i istakao da Tužilaštvo za ratne zločine aktivno radi na tom slučaju.

Nedavno je Odbor za spoljne poslove američkog Kongresa usvojio rezoluciju koja se odnosi na ubistvo braće Bitići.

Upitan da prokomentariše to što se ime Gurija najviše spominje kao najodgovornijeg za ubistvo braće Bitiće, posebno od lčanova porodice Bitići, Vukčević za Danas kaže da ne može da proceni tu informaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari