Vukčević: Tači ne može da se opere od zločina 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači saslušavan je u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu čak četiri dana, nakon čega se juče vratio u Prištinu.

Iako nije zvanično saopšteno zašto je Tači uopšte pozvan na ispitivanje, najverovatnije je reč o optužnici koja je protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zbog ratnih zločina nedavno podneta Specijalizovanim većima Kosova na razmatranje.

Tači je nakon četvorodnevnog ispitivanja izjavio da je odgovorio na sva pitanja tužilaštva u vezi sa ratom na Kosovu, kao i za period nakon sukoba koji pokriva mandat Specijalizovanog tužilaštva i Specijalizovanih veća Kosova, tzv. Specijalnog suda za zločine OVK.

– Veoma sam zadovoljan što sam četiri dana imao priliku da svedočim o svim pitanjima koja se tiču moje aktivnosti tokom ratnog perioda i mojih napora za mir, stabilnost, razvoj i napredak – rekao je Tači i naglasio je da je rat OVK bio pravedan i da su za to imali podršku sveta.

Za srpsku javnost jedan od najinteresantnijih momenata Tačijevog boravka u Hagu bila je njegova izjava da nije bio ispitivan u vezi sa navodima nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o tzv. „žutoj kuc´i“, odnosno o trgovini ljudskim organima.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, ističe za Danas da je Tači sigurno dosta ispitivan u vezi sa ubistvima i nestancima ljudi, te da to ne znači da ubuduće, ukoliko optužnica bude potvrđena, neće biti saslušavan i o „žutoj kući“.

Vukčević smatra da Tači „ne može da se opere od svojih zločina“ i naglašava da ostaje optimističan po pitanju rada suda u Hagu, odnosno toga da će aktuelni predsednik Kosova i ostali optuženi biti procesuirani.

Nekadašnji tužilac za ratne zločine podseća da je zaslugom Tužilaštva na čijem je on tada bio čelu došlo do osnivanja tzv. Specijalnog suda za OVK.

Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, ističe za Danas da je teško reći šta sve obuhvata optužnica dok ista ne bude potvrđena.

– Izjave i vesti koje smo imali do sada govore da je dosta vremena potrošeno na „tehničke“ stvari, budući da je sud kosovski, a Tači je i dalje predsednik Kosova. Drugi detalj je njegova kratka izjava od da nije ispitivan o „žutoj kući“. Tako da je trenutno teško bilo šta govoriti o tome šta možemo da očekujemo sve dok optužnica ne bude potvrđena i dok ne budemo saznali šta se tačno nalazi u njoj – objašnjava Miletić.

Advokat Branislav Tapušković, izjavio je za Kosovo Onlajn da kosovske vlasti imaju nameru da ukinu Specijalni sud za OVK. Kako je naveo, od optužnice protiv Hašima Tačija neće biti ništa.

Tapušković je ocenio, prenosi KoSSev njegovu izjavu za Kosovo Onlajn, da saslušanje Tačija u u Hagu i njegova izjava da ga tužilaštvo ništa nije pitalo o „Žutoj kući“, govore o tome da predmet razgovora i nije bila optužnica.

Optužnica

Specijalizovano tužilaštvo je 24. juna podnelo je Specijalizovanim većima na razmatranje optužnicu protiv Hašima Tačija, bivšeg predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija i drugih pripadnika OVK. Optužnica sadrži 10 tačaka u kojima se oni terete za ratne zločine na Kosovu i odgovornost za smrt bar 100 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari