Vulin: U Beogradu 228, u celoj Srbiji 790 policajaca pozornika 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u Beogradu angažovano 228 policajaca pozornika, od kojih je 170 novih, koji su 1. januara stupuili na dužnost.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Vulin se danas sastao sa pozornicima i zahvalio im „što rade kao policajci u zajednici i što će vratiti poverenje običnog čoveka u državu“.

U Policijskoj upravi za grad Beograd poslove policajca u zajednici – pozornika do sada je obavljalo 58 policijskih službenika, a od 1. januara im se pridružilo još 170 mladih kolega koji su završili osnovnu policijsku obuku u Centru za obuku u Sremskoj Kamenici.

Centar je, po prvi put, polaznike osposobljavao za rad na mestu pozornika pa su kandidati u toku obuke prošli specifične module u oblasti rada policije u zajednici, problemski orijentisanog rada i veština komunikacije i stekli potrebna znanja i veštine neophodne za obavljanje svog posla.

Policajac Aleksandar Popović iz Policijske stanice Vračar, koji već nekoliko godina radi kao pozornik, rekao je da je suština njihovog posla da slušaju građane i u pravom smislu te reči budu njihov servis.

„Naš posao je da uočimo i identifikujemo problem u zajednici a zatim i da ga rešimo. To ne bismo mogli da nemamo podršku građana, da nam se oni ne obraćaju sa problemima koje imaju, da nemaju poverenja u nas. Da bismo bili što efikasniji, bitno je da dobro poznajemo specifičnosti lokalne zajednice za koju je svaki pozornik zadužen i da na probleme reagujemo u njihovoj početnoj fazi kako bi sprečili veće posledice“, kazao je Popović.

Policijske poslove „policajca u zajednici“ u Srbiji je do kraja prošle godine obavljalo 390 policijskih službenika, a od 1. januara poslove policajca pozornika obavljaće još 400 policijskih službenika, odnosno ukupno 790, koji će biti raspoređeni u svim većim gradovima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari