YUCOM: Odgrađujemo se od priloga na Prvoj 1Foto: Medija centar

Komitet pravnika za ljudska prava (Yucom) ogradio se od opšte poruke u prilogu „Da li se zakoni Srbije primenjuju na migrante“, emitovanom na Prvoj televiziji za koji je izjavu dala i advokatica Katarina Golubović, zbog toga što je poruka priloga diskriminušuća prema migrantima i potpuno suprotna sa izjavom advokatice.

Komitet je naveo da se u uvodu priloga navodi da migranti sa Bliskog istoka u Srbiji često ne odgovaraju za navodna mnogobrojna krivična dela koja počine.

„Taj podatak, osim što nije istinit, ne korespondira ni sa izjavama predstavnika nevladinih organizacija koje su dali u prilogu, a u kojima ističu da postoje brojni postupci protiv migranata, čak i kada postoje prepreke za njihovo procesuiranje“, navodi se u saopštenju.

Kako se ocenjuje, takav način izveštavanja je društveno štetan i diskriminatoran, pojačava netrpeljivost prema migrantima i neprijateljsku klimu.

Komitet je naveo da je posebno štetan način na koji su zloupotrebljene izjave predstavnika civilnog društva, gde je unapred pripremljena dikriminatorna teza, a izjave isečene i stavljene u službu takve tvrdnje.

„Posećamo da sloboda medija kao ustavno pravo ima i svoju drugu stranu, pravo građana da budu istinito, pravilno i blagovremeno obavešteni o pitanjima od javnog značaja, kao i odgovornost svih novinara da to poštuju i uzdrže se od zloupotrebe“, navodi se u saopštenju.

Komitet je pozvao nadležne državne organe da, u skladu sa Ustavom i zakonom određenim nadležnostima, reaguju i zaustave plasiranje opasnih poruka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari