Nastupom pesmopojca Pavla Aksentijevića i etno grupe „Zapis“, u porti crkve Svetog Đorđa u Surdulici sinoć je i zvanično počela 26. kuturno-turistička manifestacija „Vlasinsko leto“ koja će trajati do 10. jula.


– Ove godine manifestacija je u znaku promocije našeg grada i potencijala Vlasine, što je glavni cilj kako bismo otvorili prostor za prepoznatljiviju poziciju Surdulice na kulturno-turističkoj mapi Srbije – rekla je za Danas direktorica turističke organizacije u Surdulici Biljana Nikolić.

Centralni deo manifestacije i ove godine predstavlja kvalifikaciono takmičenje trubačkih orkestara iz jugoistočne Srbije koji će se u nedelju svojim nastupima pred žirijem boriti za 12 mesta koja vode na finalno takmičenje na ovogodišnjem 51. Saboru trubača u Guči.

– Prijavljeno je 36 orkestara iz cele jugoistočne Srbije, od grada domaćina, preko Vladičinog Hana, Grdelice, Bojnika, Leskovca i drugih opština. Osam seniorskih i četiri omladinska orkestra izboriće vize za veliko finale. U Guči će se plasirati i najbolji pionirski trubački orkestri – naglašava Nikolićeva.

I ove godine pored promocije trubaštva, na Vlasini će biti održano i takmičenje u „Vlasinskom kotliću“, spremanju rublje čorbe, kao i takmičenje „Vlasinska udica“, u ribolovu, zatim nadmetanje u gađanju glinenih golubova. Džipijada će biti održana brdsko-planinskim putnim pravcem Surdulica – Čemernik – Vlasinsko jezero.

Pred publikom na centralnoj bini koncerte će održati i interpretatori narodne muzičke Čeda Marković, Šaban Šaulić, a mlađoj publici namenjen je koncert „Crvene jabuke“ koji je zakazan za subotu u 22 časa. U nedelju će koncert održati trubački orkestar Marka i Bobana Markovića koji predstavlja trubački brend sa juga Srbije. Po tradiciji, svoje umeće u promociji narodnih igara predstaviće folklorni ansambli iz Bugarske, Makedonije i s juga Srbije.

I ove godine biće održan okrugli sto na temu „Izazovi i perspektive trubaštva na jugu Srbije“ na kome će govoriti kompozitori i etnomuzikolozi kako bi se i na ovaj način dala podrška mlađim kategorijama trubača, naravno, i da Sabor u Guči i dalje predstavlja evropsko prepoznatljiv brend u ovoj oblasti narodne umetnosti.

Organizatori očekuju na „Vlasinskom letu“ goste iz 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga, ali i iz susedne Bugarske i Makedonije. Grad domaćin predstaviće se u „novom ruhu“, s rekonstruisanim gradskim trgom na 5.000 kvadratnih metara, fontanom i novom rasvetom. Za večeras je zakazano svečano otvaranje „Vlasinskog leta“, a očekuje se da će prisustvovati i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari