Filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje u Pirotu u toku prošle godine na ime refundacije bolovanja dužih od mesec dana isplatila je 67,4 miliona dinara. Direktor Filijale Momčilo Đorđevićkaže da su od 20.025 radnika Pirotskog okruga, duže od 30 dana bolovala 984 radnika zaposlena kod 334 poslodavca, a na bolovanju su proveli ukupno 59.579 radnih dana.

– Broj radnika koji su odsustvovali sa posla duže od 30 dana povećao se u drugoj polovini prošle godine. To ne mora da bude uslovljeno bilo kakvim manipulacijama a ne može se ni reći da je stanovništvo počelo naglo da oboljeva, većje rečo tome da imamo bolju dijagnostiku u Zdravstvenom centru Pirot. Radnici su na bolovanje najčešće odlazili zbog obolevanja od malignih bolesti, psihoza, ali i bolesti zavisnosti. Lekarska komisija pri Filijali razmatrala je 3.325 slučajeva – kaže Đorđević.

– U 2005. godini smo za refundaciju bolovanja dužih od 30 dana isplatili 78,1 milion dinara, 2006. godine – 82,2 miliona, u 2007. godini – 63,3 miliona, a u prošloj 67,4 miliona dinara – kaže Đorđević, dodajući da je poslednje dve godine došlo i do smanjena broja zaposlenih koji imaju pravo na refundaciju bolovanja odlaskom radnika na Tržište rada, te da su i pojedine firme likvidirane.

On naglašava da jedan broj poslodavaca nije izmirivao obaveze po osnovu zarade i doprinosa čime nisu stvoreni preduslovi za refundaciju zarada za vreme bolovanja. – Svako pravo iz zdravstvenog osiguranja vezano je za plaćanje doprinosa – podseća Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari