Češka i Slovačka za nove sankcije Rusiji, o njima se vodi rasprava jer ima otvorenih pitanja 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Šef češke diplomatije Jan Lipavski i slovačke Rastislav Kačer založili su se danas za novi paket sankcija Rusiji ali je Lipavski kao šef diplomatije Češke koja predsedava Evropskom unijom upozorio da se o novim merama vodi rasprava jer ima otvorenih pitanja.

„O sledećem paketu sankcija protiv Rusije se trenutno vodi rasprava. Nema smisla komentarisati dok se ne završi. Važno je da se nastave mere protiv Rusije, bilo zbog nelegalne aneksije ukrajinskih oblasti ili zbog ratnih zločina. U pitanju daljih sankcija postoji nekoliko otvorenih pitanja“, kazao je Lipavski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kačerom.

Češki ministar podsetio je da je jedna od mera ideja da se osnuje poseban međunarodni sud za te zločine.

„Danas nemamo mehanizam koji može nedvosmisleno pravno da odredi agresiju s aspekta toga kako na nju gleda Povelja UN. Rusko rukovodstvo bi za delovanje protiv Ukrajine trebalo da snosi odgovornost“, kazao je Lipavski.

Šef slovačke diplomatije Kačer podržao je poštravanje sankcija Rusiji i naglasio da je „globalno ključno da Ukrajina pobedi“.

Za ilegalnu migraciju potrebno evropsko rešenje i sa susedima na šengenskoj granici

Šef slovačke diplomatije Rastislav Kačer i njegov češki domaćin Jan Lipavski složili su se danas u Pragu da rešenje za ponovni porast ilegalne migracije, između ostalog balkanskom trasom, nije obnavljanje graničnih kontrola, već rešenje mora biti evropsko i u saradnji sa zemljama susedima na šengenskim granicama.

„Ni Česi ni Slovaci nisu izvor problema. Izvor problema je migracija preko spoljašnje šengenske granice. Mora se tražiti rešenje na evropskom nivou. Znači saradnju sa zemljama koje su izvor migracije, zemljama koje su destinacije i zemljama koje su na spoljašnjoj granici šengenskog prostora“, kazao je Kačer na konferenciji za novinare sa Lipavskim.

Kao moguće rešenje slovački ministar naveo je usklađivanje izdavanja viza u zemljama susedima Evropske unije ili poboljšanje efikasnosti evropske agencije Fronteks, dok je Slovačku za koju priznaje da ne ispunjava u potpunosti svoje obaveze da primi natrag nelegalne migrante koji su preko nje došli u Austriju ili Češku pravdao time da je sistem sporazuma o vraćanju izbeglica zastareo.

„Migracija ne nastaje u Češkoj ni Slovačkoj, ljudi dolaze sa juga Evrope. Mi smo na toj trasi i moramo da to rešavamo zajednički evropski a da nađemo rešenje koje će omogućiti funkcionisanje šengenskog prostora“, kazao je Lipavski.

I Češka i Slovačka od prvih talasa migracije 2015. sarađuju sa zemljama Zapadnog Balkana i šalju policajce i tehničku pomoć da se obezbede granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari