Gradsko veće Zrenjanina predložilo je zaduživanje Grada kod poslovnih banaka, zbog finansiranja rekonstrukcije mosta u Principovoj ulici, sanacije zgrade zrenjaninske Srednje škole „Nikola Tesla“, izgradnje predškolske ustanove u Elemiru i školskih fiskulturnih sala u Aradcu i Mihajlovu, kao i izgradnje ambulante u gradskoj Mesnoj zajednici Zeleno polje.


– Reč je o kapitalnim ulaganjima na osnovu prioriteta utvrđenih nakon detaljnih analiza, za koje u budžetu nema dovoljno novca. Predloženo je dugoročno kreditno zaduživanje kod poslovnih banaka do 100 miliona dinara, a konačnu odluku doneće Skupština Grada – kaže načelnica finansija opštine Zrenjanin Euđenija Besu.

Most u Principovoj ulici pokazuje brojne nedostatke, navodi se u obrazloženju odluke koja je usvojena na poslednjoj sednici Gradskog veća. Kod njega su evidentirane greške u projektu ali i kod izvođenja radova, uočeno je drobljenje betona obalnih oslonaca, a pri poslednjem redovnom pregledu 2009. godine preporučeno je hitno planiranje sanacije, pogotovu što je most intenzivno opterećen tranzitnim teretnim saobraćajem.

Kako se procenjuje, za planiranu sanaciju potrebno je 20 miliona dinara. Sem ove kapitalne investicije, na zgradi škole „Nikola Tesla“ neophodna je zamena krovnog pokrivača i oštećene krovne konstrukcije, u planiranoj vrednosti od 15 miliona dinara.

Vrtić u Elemiru ne zadovoljava potrebe sela i može da primi mališane samo do 11 časova pre podne. U novom objektu, koji će koštati sedam miliona dinara, planira se celodnevni smeštaj mališana. Za izgradnju fiskulturne sale osnovne škole „Bratstvo“ u Aradcu biće izdvojeno 23 miliona dinara, a za salu mihajlovačke škole 17 miliona dinara. U obe škole nastava fizičkog vaspitanja sada se odvija u učionicama i u dvorištu, a i jedna i druga imaju više od 400 učenika. Mesna zajednica Zeleno polje sa 9.500 stanovnika jedna je od najvećih u gradu, a zdravstvena ambulanta ovde privremeno radi u prostorijama biblioteke MZ, koje su neadekvatne, i nalaze se na spratu, što otežava pristup najstarijim stanovnicima. Novim projektom predviđena je izgradnja prizemnog objekta ambulante od 370 kvadratnih metara, sa infrastrukturnom mrežom i pristupnim saobraćajnicama, a procenjeni iznos potrebnih sredstava je 15 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari