"Za katanac i parče žice traže 200.000 dinara": Odloženo suđenje po tužbi vlasnika "Galensa" protiv Dragane Arsić 1foto: Pokret odbranimo šume Fruške gore

Suđenje Dragani Arsić iz pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i Nikole Arežine iz Udruženja „Fruškać“ po tužbi suvlasnice „Galensa“ Sanje Petrić danas je odloženo jer veštak nije mogao da se pojavi na ročištu u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Veštak je danas trebalo da bude saslušan, te da se utvrdi kolika je materijalna šteta obijanja katanca i sečenje žičane ograde na dva mesta.

I da se veštak pojavio na ročištu, Mihalo Pavlović advokat Dragane Arsić, kaže da bi ono bilo odloženo. Pavlović smatra da je veštak prekoračio svoje ovlasti, na šta su oni podneli primedbu.

Materijalna šteta o kojoj govorimo desila se pre godinu dana prilikom protesta ekoloških aktivista zbog ograđivanja Nacionalnog parka Fruška gora i najlepšeg vidikovca, Kestena. Nebojša i Sanja Petrić, suvlasnici „Galensa“, kupili ovaj deo planine i odlučili da ga okolče.

„Ova tužba se odnosi za materijalnu štetu nanetu presecanjem ograde i katanca tokom protesta prošle godine. Kao što znate, Petrići su protiv Dragane Arsić podneli još pet tužbi. Veštak je u ovom predmetu utvrdio da je vrednost dela žice i katanca ispod 5.000 dinara. Međutim, onda je počeo da utvrđuje i ono što mu sud nije naložio. Kolika je vrednost radova, šta treba da se uradi i kako, pa su troškovi tako narasli na više od 200.000 dinara“, rekao je Pavlović.

Kako dodaje, veštak mora da se kreće u okviru zadatka suda, a to je bila vrednost dela žice i katanca. I ništa više. Ipak on je radio van predmeta i to kako kaže Pavlović, u prepisci sa Petrićevim advokatskim timom.

„Iz mejl prepiske saznali smo prvi put i mi i sud, da se advokat Petrića dopisuje sa veštakom i dostavlja mu podatke koji nisu deo ovog predmeta, koje onda veštak usvaja u svoj nalaz“, dodaje Pavlović.

Važno je napomeniti kako nastavlja ovaj advokat, da je odluka našeg Ustavnog suda, da ako je šteta nesrazmerno niska i ako je zanemarljiva za nekog ko taj finasijski udarac neće ni osetiti, takve tužbe se odbacuju.

No u ovom slučaju to nije tako, nego se sud bavi jedinim katancem i parčetom žice.

„Ne znam da li ćemo veštaka saslušavati na sledećem ročištu, ali mislim da su se stekli uslovi za podnošenje ozbiljne prijave protiv samog veštaka, jer ovo nije prihvatljivo i jeste protivzakonito. Veštak je čak predložio zamenu žice u delovima u kojima ona nije oštećena“, kazao je Pavlović.

Sanja Petrić za materijalnu štetu od aktivista potražuje ukupno 200.000 dinara.

Odloženo ročište u ovom slučaju pomereno je za februar naredne godine, dok Dragana Arsić već sledeće nedelje ima dva suđenja u ostalim tužbama od strane bračnog para Petrić.

Podsetimo, Petrići su tužili ekološke aktiviste i planinare. Tužene su organizacije Odbranimo šume Fruške gore i „Fruškać“ sa nizom od pet SLAPP tužbi i u svakoj od njih pojavljuje se ime Dragane Arić.

Nevladina organizacija Građanske inicijative kompaniju „Galens“ je nominovala za titulu „Korporativni siledžija godine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari