Suvlasnica Galensa izgubila još jednu tužbu: Aktivisti kažu da je ovo korak bliže oslobađanju zarobljenog vidikovca Kesten 1foto: Marko Ristović

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda po tužbi za smetanje državine koju je suvlasnica Galensa Sanja Petrić podnela protiv novosadskih aktivista.

Tako je ovom drugostepenom presudom u obavezi da isplati 184.500 dinara na ime troškova parničnog postupka koji se vodio protiv aktivistkinje Dragane Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“, Nikole Arežine iz Udruženja „Fruškać“, te Petra Živanovića i Dušana Tomića.

Petrić je aktiviste Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i „Fruškaća“ tužila zbog kretanja preko njenih parcela na brdu Kesten na Fruškoj gori tokom protesta „Svi za šume – Šume za sve“ u oktobru 2021. godine prilikom protesta u kojem si građani negodovali što je ograđen jedan od najlepših pogleda na Novi Sad sa Fruške gore.

– Ove parcele su u zoni Nacionalnog parka i prvostepenom presudom u korist aktivista Osnovni sud se pozvao između ostalog i na pravo slobodnog kretanja grđana zaštićenim područjem prirode, shodno Zakonu o zaštiti prirode i Zakonu o šumama, kao i na prava i slobodu izražavanja Ustavom garantovana, a takođe i pozivanjem na praksu Evropskog suda za ljudska prava. Viši sud je odbio žalbu Sanje Petrić sa osnovnim obrazloženjem da je tužilja Sanja Petrić izmenila tužbeni zahtev na samom kraju prvostepenog procesa, odnosno u konačnom tužbenom zahtevu navođenjem parcele 4094 KO Rakovac, umesto prvobitnih parcela 2754/1 i 4093 KO Rakovac – kažu iz organizacije Odbranimo šume Fruške gore.

Kako ističu, Viši sud dalje navodi da je zbog ove promene tužbenog zahteva i Osnovni sud mogao da odbaci tužbu jer je promena tužbenog zahteva urađena 14 meseci nakon samog događaja i čina prolaska i sečenja katanca na kapiji.

U svom završnom stavu odbacivanja žalbe kao neosnovane, Viši sud smatra da su „bespredmetni navodi žalbe u kojima se pobija utvrđenje prvostepenog suda u pogledu činjenice da se predmetne parcele nalaze u zoni Nacionalnog parka, odnosno u režimu II stepena zaštite, kao i navodi žalbe kojima se osporava stav prvostepenog suda o protivpravnosti radnji tuženih, o granicama slobode izražavanja i drugo iz žalbe“.

U zaključnoj rečenici sud navodi da „prvostepena presuda sadrži sve potrebne elemente za odlučivanje o njenoj zakonitosti i pravilnosti, da je ista jasna i obrazložena i da ne postoji bitna povreda parničnog postupka na koju se ukazuje žalbom.“

– Još jedna sudska pobeda aktivista uliva nadu da će zarobljeni lokalitet Kesten biti oslobođen tajkunskih žica, katanaca i ograda, ali za to mora da se dese promene u izvršnoj vlasti na svim nivoima, ali i u stručnoj instituciji zvanoj Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Prvi papir za tajkunsku uzurpaciju i devastaciju su oni izdali, umesto da budu prva brana – saopštili su iz OŠFG.

Podsetimo, bračni par Nebojša i Sanja Petrić, suvlasnici kompanije „Galens“, podneli su pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju stambenog kompleksa koji grade u zaštićenom području Fruške gore.

Ime Dragane Arsić osnivačice pokreta pokreta Odbranimo šume Fruške gore nalazi se na svih pet optužnica. Dve su kolektivne, zajedno sa još troje aktivista, a tri samo protiv nje.

Nevladina organizacija Građanske inicijative, zbog ovih tužbi nominovala je kompaniju „Galens“ za titulu „Korporativni siledžija godine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari