Pravosnažna presuda: Suvlasnica "Galensa" izgubila tužbu u kojoj je od ekološke aktivistkinje tražila 800.000 dinara zbog povrede ugleda i pretrpljeni strah 1Dragana Arsić, foto: Privatna arhiva

Pravosnažna presuda u korist ekološke aktivistkinje Dragane Arsić donesena je odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu, koji je juče odbacio žalbu Sanje Petrić suvlasnice „Galensa“ i „Promista“ u kojoj je tražila da joj tužena isplati 800.000 dinara za povredu ugleda i pretrpljeni strah, zbog protesta protiv ograđivanja dela Nacionalnog parka „Fruška gora“.

Aktivistkinja pokreta Odbranimo šume Fruške gore tužena je na ime nematerijalne štete za povredu časti i ugleda, za strah i duševne bolove i prava na imovinu.

U presudi piše da je na osnovu utvrđenih činjenica, prvostepeni sud odbio tužbeni zahtev uz obrazloženje da tužilja nije dokazala da su radnjama tužene povređene vrednosti koje štiti pravni poredak.

„Sud nalazi da je događaj od 9. oktobra 2021. godine (protest) simbolična akcija usmerena na skretanje pažnje javnosti na delovanje institucija i ukazivanje na to da su vlasnici privatnih parcela koje se nalaze u granicama Nacionalnog parka Fruška gora u obavezi da omoguće prolaz ljudima, kako u naučno-istraživačke, tako i u rekreativne svrhe, a to uključuje i tuženu kao vlasnicu parcele koja se nalazi u području pod režimom drugog i trećeg stepena zaštite i deo je staništa strogo zaštićenih vrsta životinja“, piše u presudi kojom će Petrić morati Dragani Arsić da nadoknadi troškove sudskog postupka u iznosu od 89.600 dinara.

Protest građana i ekoloških aktivista desio se 2021. godine na Fruškoj gori zbog ograđivanja delova ovog nacionalnog parka i najlepšeg vidikovca u okolini Novog Sada, poznatog Kestena.

Nebojša i Sanja Petrić, suvlasnici „Galensa“ i vlasnici „Promista“ kupili ovaj deo planine i odlučili da ga ograde, a nakon protesta podneli su pet tužbi protiv ekoloških aktivista i u svakoj od njih se nalazi ime Dragane Arsić. One su okarakterisane kao SLAPP tužbe.

Kako je Apelacioni sud odlučio u ovom slučaju, radnje i izjave nisu bile usmerene na iznošenje klevetničkih tvrdnji i njima se ne ukazuje na negativan aspekt ličnosti tužilje, niti su one usmerene na omalovažavanje tužilje.

„Cilj okupljanja i delovanja građana je, prema pravilnom utvrđenju suda bio da se obavesti javnost o nepravilnostima koje je tužena prepoznala kao takve, a ne da se omalovaži tužilja. Tužiljin subjektivni osećaj neprijatnosti situacije u kojoj se našla, kao interesovanje njenog privatnog okruženja za dešavanja koja su njoj pričinjavala neprijatnost, nisu od uticaja na zaključak o povredi časti i ugleda koja bi predstavljala osnov za naknadu tražene štete“, nastavlja se u presudi.

Dragana Arsić kaže za Danas da je zadovoljna ovom presudom, ali pre svega i obrazloženjem suda.

„Ovo jasno dokazuje da smo imali pravo da protestujemo i ukažemo pre svega na odgovornost institucija, kao i da nikog nismo ugrozili taj dan. Vidimo da postoji pravo, pravda i sudija sa integritetom. Nadam se da će ova presuda imati uticaj i na druge dve koje treba da budu drugostepeno donete, jer se radi o istom događaju“, rekla je Arsić.

Jedna je za materijalnu štetu, odnosno presečenu žicu i pokidan katanac, za koju su suvlasnici „Galensa“ tražili odštetu od 200.000 dinara i druga za ugrožavanje državine, zapravo prolazak kroz šumu koja je u privatnom vlasništvu, ali je isto tako i deo nacionalnog parka.

Krajem prošle godine Sanja Petrić je povukla tužbu u kojoj je tražila krivičnu odgovornost i godinu dana zatvora za Arsić jer joj je „ugrozila poslovni ugled i kreditnu sposobnost“.

Sa druge strane, Apelacioni sud je preinačio presudu Osnovnog suda koji je odbacio tužbu Nebojše Petrića i naložio Arsić da mu plati 70.000 dinara (još 83.000 dinara sudskih troškova) jer ga je nazvala „tajkunom“. Građani su za manje od 24 sata skupili potrebne novce i pomogli Arsic da plati ovu kaznu.

Kako nastavlja naša sagovornica, u ovih 15 meseci, od kada je pokrenuto pet postupaka protiv nje, na sudu se do sada pojavila čak 28 puta.

„U svakom slučaju zanimljivo iskustvo u kojoj mi je jako značila podrška javnosti, ekoloških organizacija i medija. Nije lako i jednostavno, najviše mi je smetalo što umesto da se posvetimo onim zbog čega smo se okupili, zaštiti prirode, ekološkim aktivnostima i terenskim radom, moramo da se bavimo sudskim procesima. Ali njima je to bio i cilj. Ipak, mislim da u tome nisu uspeli, već sledeće nedelje imamo novi protest na Fruškog gori zbog seče šuma“, nastavila je Arsić.

Protest protiv seče šuma na Iriškom vencu

Pokret Odbranimo šume Fruške gore 23. septembra ogranizuje protest pod nazivom „Stop seči šuma“, na Iriškom vencu ispred informativnog centar Nacionalnog parka „Fruška gora“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari