Sud oslobodio odgovornosti suvlasnika Galensa za izgradnju betonskog puta u zaštićenom delu Nacionalnog parka Fruška gora 1Foto: OŠFG

Nelegalan betonski put u zaštićenom delu Nacionalnog parka Fruška gora, ostaje gde jeste, jer su se slučajnim ili namernim previdima naših državnih organa istrošili svi pravni mehanizmi za njegovo uklanjanje.

Sudija Prekršajnog suda u Novom Sadu doneo odluku kojom je oslobodilo odgovornosti Nebojšu Petrića, suvlasnika Galensa, za izvođenje radova na izgradnji betonskog puta na lokalitetu Kesten, u II stepenu zaštite, a protivno Uslovima zaštite prirode koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore, kaže da je ipak iznenađenja ovom odlukom, ali da sudija nije ni mogao da donese drugačiju, jer slučajno ili namerno, inspektor za zaštitu prirode svoj posao nije obavio stručno i odgovorno kada je pisao prekršajnu prijavu.

Sud oslobodio odgovornosti suvlasnika Galensa za izgradnju betonskog puta u zaštićenom delu Nacionalnog parka Fruška gora 2
Foto: OŠFG

Sama priča o vidikovcu Kesten, uzurpaciji dela nacionalnog parka te postavljanju ograde, zbog kojeg su i krenuli protesti koji su posle rezultirali SLAPP tužbama protiv Dragane Arsić od strane Nebojše i Sanje Petrić, je i krenula betoniranjem ovog puta.

Ljubitelji prirode su u proleće 2020. godine primetili kako radnici i teška mehanizacija zalivaju betonom šumski put i o tome su odmah obavestili inspekciju.

Ona je izašla na teren i ustanovila da radove koji su po nekoliko osnova kršili zakon, izvodi Nebojša Petrić, ali da je na svoje ime rešenje Uslova zaštite prirode u martu mesecu za ovaj put ishodovala Eparhija sremska, koja je odmah saopštila da sa radovima nema ništa.

Petriću je potom data mogućnost da ishoduje uslove na svoje ime što je on i učinio krajem septembra iste godine. U trgovini sa pomenutom Eparhijom u međuvremenu, postao je i vlasnikom tog dela Fruške gore.

Nakon što je Petrić ishodovao uslove na svoje ime, u oktobru ponovo na teren izlazi inspekcija i ponovo konstatuje iste nezakonite radnje. Put je po zakonu mogao biti posut tucanikom, a nikako betoniran, sporan je bio i gabarit puta koji je veći od propisanog.

Međutim inspektor je podneo prijavu sudu za radove od aprila do juna, kada su dobijeni Uslovi za zaštitu prirode bili na ime Eparhije, a ne Petrića koga su teretili. Tako zapravo drugi izlazak na teren i ponovno dokazivanje nezakonitih radova za sud postaju pravno irelevantni.

Ovo rešenje nije prenosivo i inspekcija je trebala da dopuni svoju prijavu. Zbog toga je greškom u vremenskom određenju prekršaja Petrić oslobođen odgovornosti.

Sud oslobodio odgovornosti suvlasnika Galensa za izgradnju betonskog puta u zaštićenom delu Nacionalnog parka Fruška gora 3
Foto: OŠFG

„Eto to su te male cake velikih majstora, naših inspekcija pod šapom moćnika. Ako stvarno nije znala šta radi pišući ovakvu prekršajnu prijavu onda je zaista tužno ko sve štiti zakon i javni interes”, rekla je Arsić.

Kako dodaje, umesto da je odmah podneta prekršajna prijava za izvođenje radova bez ikakvog rešenja, Petriću je data mogućnost popravnog, da ono ishoduje na svoje ime.

“Zašto je posle propuštena mogućnost dopune prekršajne prijave, možemo samo da sumnjamo. Konsultovala sam se sa advokatom da sada mi podnesemo novu prekršajnu prijavu, da se pozovemo na rešenje koje je ishodovao na svoje ime. Međutim, prošlo je dve godine od tih aktivnosti i to je sada u zastari. Imamo faktičko stanje koje je nezakonito, a nemamo više pravni mehanizam da se borimo protiv toga”, nastavila je Arsić.

Kako dodaje, cirkus sa dva kilometra betonskog puta u srcu nacionalnog parka, na jednom od najleših vidikovaca, nastavio se popločavanjem puta kockama.

Sud oslobodio odgovornosti suvlasnika Galensa za izgradnju betonskog puta u zaštićenom delu Nacionalnog parka Fruška gora 4
foto: OŠFG

“Ceo put je trebao da bude tucanik, ali je izbetoniran. Investitor je posle tražio pojašnjenje od pokrajinskih organa da li se kocka smatra prirodnim materijalom i kada je dobio potvrdan odgovor, popločao je taj betonski put kockom, da bi kao uspunio uslove. Ali jasno se vidi da je ispod kocke armirani beton“, zaključila je naša sagovornica.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari