Vlasnici kompanije Galens tužili ekologe koji se bore za zaštitu Fruške gore 1foto: Marko Ristović

Bračni par Sanja i Nebojša Petrić, vlasnici kompanije Galens, podneli su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i Udruženja „Fruškać“ u kojima traže da im ispate dva miliona dinara na ime naknade štete za narušeni poslovni ugled i duševni bol. Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta OŠFG.

Ekolozi ocenjuju da Petrići na taj način pokušavaju da izvrše pritisak i zastraše ove organizacije, ali i obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja Nacionalnog parka Fruška gora – potes Kesten, gde je porodica Petrić, kako tvrde ekolozi, u više navrata prekršila zakon.

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ već dve godine pokušava da ukaže na niz neregularnosti i kršenja zakona na teritoriji Nacionalnog parka od strane Petrića, koji su nekrunisani kraljevi investicionog urbanizma u Novom Sadu zbog projekta kolokvijalnog imena „Novi Sad na vodi“, ali i zbog poslova u Beogradu, Zlatiboru, Zvorniku, Jahorini.

„ Nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potesu Kesten i od Eparhije bačke SPC dobili na korišćenje šumu, koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka, oni su protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna atarska puta na Fruškoj gori, koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima parka. Prema zakonu, vlasnici nepokretnosti u nacionalnim parkovima dužni su da dozvole pristup građanima, te iz tog razloga nije dozvoljeno ograđivanje poseda“, navode u OŠFG.

Pored toga, oni podsećaju, da su Petrići iskrčili deo šume u granicama Nacionalnog parka da bi napravili betonski put, za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito urađen, a inspekcija za životnu sredinu ocenila da ima negativan uticaj na životnu sredinu.

Petrići su, prema objavljenim informacijama, prošle godine izjavili da će planinari i ljubitelji prirode biti dobrodošli na brdo Kesten i da će ono ostati otvoreno za posetioce.

Međutim, nedugo zatim, od poljoprivrednog gazdinstva od oko 800 metara kvadratnih, došli su do toga da se na brdu Kesten priprema gradnja turističko – ugostiteljskog objekta od oko 7.000 kvadrata.

Za gradnju su ekspresno, prema tvrdnjama medija, dobijene skoro sve dozvole, iako se radi o poljoprivrednom zemljištu, odnosno pašnjacima van građevinske zone, gde su i zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta.

 

Vlasnici kompanije Galens tužili ekologe koji se bore za zaštitu Fruške gore 2
foto: Marko Ristović

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ organizovao je niz protestnih šetnji, a poslednja je bila u oktobru 2021. sa ciljem da se skrene pažnja na devastaciju Nacionalnog parka i javnog dobra od porodice Petrić na potesu Kesten.

Tom prilikom, podsetimo, isečen je katanac na kapiji koja blokira put i deo nepropisno postavljene žičane ograde oko šume, čime su učesnici šetnje simbolično oslobodili put na Kestenu za ljude i sav živi svet.

Dalja šetnja kroz šumu bila je blokirana masivnim zemljanim radovima koje su izvodili Petrići. Učesnici su bili prinuđeni da prođu rubom privatnog poseda, koji je u granicama Nacionalnog parka, na šta su Petrići odgovorili brojnim tužbama.

Protiv Dragane Arsić iz Pokreta OŠFG podneli su pet tužbi.

U prvoj, zbog narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić traže da bude osuđena na godinu dana zatvora.

U drugoj, bračni par poimence traže da im na ime naknade za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda kao i pretrpljenog straha, te povrede slobode i prava ličnosti i povrede rava na imovinu plati po 800.000 dinara.

Zbog presecanja ograde i katanca, Petrići traže da ima Arsićeva i i Nikola Arežina iz Udruženja „Fruškać“ plate odštetu od 200.000 dinara. Sanja Petrić tužila je zbog smetanja državine Draganu Arsić, Nikolu Arežinu, Dušana Tomića i Petra Živanovića.

„Mi članovi Pokreta Odbranimo šume Fruške gore podneli smo brojne prijave i pokrenuli niz postupaka kako bismo sprečili dalje uništavanje NPFG i zaštitili javni interes, koji je očigledno ugrožen delovanjem supružnika Petrić, koji ostvaruju svoje privatne interese na štetu javnog interesa. Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu“, izjavila je Dragana Arsić.

„Ovo je sve počelo sa Petrićima, da oni nisu sekli, betonirali i ograđivali javne puteve i područje Nacionalnog parka na koji svi građani imaju pravo, mi nikad ne bismo protestovali. Oni su uzrok, mi smo posledica. Oni prave problem svima – od Opštine, Pokrajine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Nacionalnog parka, Crkve, a nas tuže. To je još jedan u nizu pogrešnih poteza Petrića. Sve više je ljudi zainteresovano za ovaj problem, a mi smo više nego ikad rešeni da pobedimo u ovoj borbi”, kaže Nikola Arežina, član Udruženja „Fruškać“.

Sudski procesi povodom ovih tužbi biće održani već sledećeg meseca, a zatim u martu i tako dalje.

 

Tužbe za zastrašivanje

SLAPP tužbe su poznati način „zatrpavanja“ medija, organizacija, uzbunjivača i drugih koji se bore za javni interes sudskim postupcima koji su dugi, skupi i mahom bez osnova, a kako bi se zastrašili u svom delovanju u javnom interesu, podsećaju novosadski ekološki aktivisti.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari