Osnovni sud u Novom Sadu: Suvlasnici "Galensa" izgubili i treću tužbu koju su podneli protiv ekoloških aktivista 1Foto: Odbranimo šume Fruške gore

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je rešenje kojim se odbija tužbeni zahtev Sanje Petrić za smetanje državine, protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Petra Živanovića i Dušana Tomića i obavezuje je da tuženima isplati ukupno 184.500 na ime sudskih troškova. Ovo je treća od ukupno pet presuda koju ekološki aktivisti dobijaju u svoju korist, a koje su protiv njih podneli suvlasnici „Galensa“, bračni par Sanja i Nebojša Petrić.

Sanja Petrić je tužila aktiviste zbog kretanja preko njenih parcela na Kestenu tokom protesta „Svi za šume – šume za sve“ u oktobru 2021. godine. Delovi šume i parcela koje je bračni par ogradio su područja koja pripadaju Nacionalnom parku Fruška gora.

Sud je utvrdio da je tužbeni zahtev neosnovan pozivajući se na više odredbi Ustava Srbije, na Zakon o svojinsko pravnim odnosima, na Zakon o zaštiti prirode i Zakon o šumama, na Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi NPFG, na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, kao i na praksu Evropskog sud za ljudska prava.

U presudi je rečeno kako je protestno kretanje šumskim stazama i kroz šumu NP Fruška Gora preko privatnih parcela sa presecanjem žice na par mesta i katanca, nije protivpravna radnja jer je „Zakonom o zaštiti prirode propisano da je korišćenje i posećivanje zaštićenog područja dozvoljeno svima pod jednakim uslovima“.

Takođe i da na osnovu Zakona o šumama građani imaju slobodan pristup šumi u svrhu uživanja, odmora i rekreacije uz sopstvenu odgovornost za svoju bezbednost i obavezu da ne nanose štetu šumi.

Sud ukazuje i da se „pristup i boravak u Nacionalnom parku mogu ograničiti, ali to ne može biti učinjeno od strane korisnika ili vlasnika parcele koja je u Nacionalnom parku, već mora biti učinjeno od strane upravljača shodno Pravilniku o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi, prema kojoj odredbi upravljač odgovarajućim tablama obeležava mesta i objekte gde je pristup i boravak zabranjen ili ograničen.“

„U toku postupka je utvrđeno da su tuženi aktivisti koji se bave zaštitom prirode, kroz različite organizacije koje za cilj imaju očuvanje Fruške gore kao prirodne celine („Fruškać“, „Udruženje za zaštitu šuma“, i pokret „Odbranimo šume Fruške gore“), koja činjenica ne samo da nije osporena od strane tužilje, već je navedena i u tužbi. Takođe je na nesumnjiv način utvrđeno da je čin demontiranja ograde – presecanje na nekoliko mesta…bio simboličan akt koji je predstavljao poruku institucijama čijim radom su tuženi nezadovoljni i skretanje pažnje javnosti. Kao izraz protesta, čin presecanja ograde na nekoliko mesta, po stavu suda, nalazi se ispod kišobrana slobode izražavanja tuženih, kao aktivista koji se bore za javni interes.“

Pozivajući se na Ustav, (pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju), u presudi se navodi da je samim tim pitanje koje se odnosi na stanje i ugrožavanje životne sredine (ograđivanje šume Nacionalnog parka koje onemogućava kretanje ljudi i životinja), nužno pitanje od opšteg interesa.

Zaključak presude je da u radnjama tuženih nije bilo nasilja, nije bilo poziva na nasilje i da je protestnim kretanjem poslata poruka javnosti, čime uživaju zaštitu Ustava Srbije.

Podsetimo, bračni par Nebojša i Sanja Petrić, suvlasnici kompanije „Galens“, podneli su pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju stambenog kompleksa koji grade u zaštićenom području Fruške gore.

Ime Dragane Arsić osnivačice pokreta pokreta Odbranimo šume Fruške gore nalazi se na svih pet optužnica. Dve su kolektivne, zajedno sa još troje aktivista, a tri samo protiv nje.

Nevladina organizacija Građanske inicijative, zbog ovih tužbi nominovala je kompaniju „Galens“ za titulu „Korporativni siledžija godine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari