"Ovo je školski primer nasilja nad prirodom": Pokret Odbranimo šume Fruške gore upozorava na legalizovano uništavanje prirode i vidikovca Kesten 1Foto: OŠFG

Pokret Odbranimo šume Fruške gore objavio je na Fejsbuku fotografiju izgradnje turističko-ugostiteljskog objekta na brdu Kesten, bračnog para Nebojše i Sanje Petrić, suvlasnika „Galensa“ i „Promista“, navodeći ovo kao najbolji primer nasilja nad prirodom.

– Ovo je školski primer nasilja nad prirodom i opštim interesom. Umesto da organi vlasti štite opšti interes, oni štite privatne interese alavih i „neukih“ investitora. „Neukih“ zato što pojma nemaju šta znači zaštićeno područje prirode, ali im se jako dopada da se pozicioniraju u njemu. Valjda je to statusni simbol imetka – napisala je Dragana Arsić.

Ona dodaje da je u pitanju „legalizovano kršenje Zakona o zaštiti prirode i Zakona o šumama i PPPPN FG“ (Prostornog plana područja posebne namene Fruške gore), kroz pribavljanje svih papira od nadležnih institucija i opštine Beočin.

Arsić kaže i da je Eparhija sremska prodala 19 hektara šume Nacionalnog parka Fruške gore koja joj je vraćena restitucijom, a kroz koju vodi sad „privatni betonski put do ovog objekta“.

– Kada preskočite procedure, imate uzurpirane institucije i organe vlasti koji rade koruptivno, ovako nešto je moguće. Izbegnut je da se uradi plan detaljne regulaciije koji je bio obavezan. Nego su odmah uradili urbanistički projekat koji je odobrio optištinski nivo. Da je rađen plan regulacije, o svemu bi morala da odlučuje i Pokrajina. Ukratko, zaobišli su planske procedure. Prijavili smo gradnju inspektru, ali oni nisu reagovali, proglasili su se nenadležnim. Tako je i dalje uzurpiran deo Nacionalnog parka „Fruška Gora“, ograđene su državne parcele i javni putevi – rekla je Arsić za Danas.

U ovom ograđenom delu, kako se sada vidi, niče novi betonski mastodont. Biće to gotovo 8.000 metara kvadratnih turističko-ugostiteljskog kompleksa.

Podsetimo, bračni par Nebojša i Sanja Petrić koji su suvlasnici „Galensa“ i „Promista“, tužili su aktiviste zbog kretanja preko njenih parcela na Kestenu tokom protesta „Svi za šume – šume za sve“ u oktobru 2021. godine. Delovi šume i parcela koje je bračni par ogradio su područja koja pripadaju Nacionalnom parku Fruška gora.

Podneli su pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju stambenog kompleksa koji grade u zaštićenom području Fruške gore.

Ime Dragane Arsić osnivačice pokreta pokreta Odbranimo šume Fruške gore nalazi se na svih pet optužnica. Dve su kolektivne, zajedno sa još troje aktivista, a tri samo protiv nje.

Do sada, dve tužbe su odbačene prvostepeno, jednu su Petrići sami povukli, jedna je drugostepeno donesena u korist vlasnika Galensa i za poslednju se čeka prvostepena presuda.

Nevladina organizacija Građanske inicijative, zbog ovih tužbi nominovala je kompaniju „Galens“ za titulu „Korporativni siledžija godine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari