Za krov nad glavom: Opština Palilula 70-godišnjoj ženi napravila dug za infostan od 750.000 dinara 1Foto: Plailula.org

Združena akcija “Za krov nad glavom” saopštila je da je opština Palilula sedamdesetogodišnjoj Dobrinki Ilić stvorila dug za Infostan veći od 750.000 dinara.

Naime, kako objašnjavaju u saopštenju, Dobrinka Ilić je 2010. godine iseljena iz stana koji je prešao u vlasništvo opštine koja je od tog momenta prestala da plaća račune za Infostan.

– A kada je sama Dobrinka pokušala da Infostan i druge nadležne obavesti da stan više nije njen i da računi više ne mogu da se vode na njeno ime, oni su je zamajavali, odbijali da postupe po njenim zahtevima, i od 2010. do 2017. joj karikali račune za stan iz koga je odavno iseljena, navodi se u saopštenju uz dodatak da je na taj način stvoren dug od preko 750.000 dinara.

Iz “Krova nad glavom” su istakli da se Dobrinki Ilić na ime tog duga već godinama skida 50 odsto od penzije.

– Penzije, čiji je pun iznos svega 13,000 dinara, jer joj preduzeće u kojem je radila ceo život nije uplaćivalo doprinose tokom devedesetih godina pa sve do stečaja. Kad je u stečajnom postupku trebalo naplatiti Dobrinkine pošteno zarađene pare, država je bila nesposobna, zbog čega Dobrinka danas prima minimalnu penziju. A danas, kada Dobrinki od te minimalne penzije treba da se naplati nelegitimni dug i naduvani izvršiteljski troškovi, sistem odjednom savršeno funkcioniše. Do poslednjeg dinara, ističu u saopštenju.

Oni su dodali da je opština Palilula na ime neplaćenog duga u oktobru 2022. godine pokušala da traži zaplenu Dobrinkinog jedinog preostalog doma – porodične kuće u selu Pudarci kod Grocke.

– Ista ta uprava opštine, koja je godinama bila nesposobna da plaća račune za stan koji je prešao u njeno vlasništvo, pokazuje se izuzetno efikasna i sposobna kad treba staroj ženi oteti jedinu nekretninu, navode iz “Krova nad glavom”.

U saopštenju se naglašava da se pored zahteva da plati dug, od Dobrinke Ilić traži i da plati naknade za najmanje tri različita izvršitelja.

– Dobrinkin tobožnji „dug“ je, po već uigranom sistemu, podeljen na nekoliko različitih izvršnih predmeta kako bi svaki od izvršitelja – a ne samo jedan – mogao da od Dobrinke naplati izvršiteljsku nagradu; i kako bi Komora Izvršitelja mogla da upiše nekoliko „uspešno sprovedenih“ predmeta u svoju veštački naduvanu statistiku. Na ovakvim statističkim prevarama, i golom nasilju sistema prema siromašnim građanima, se i temelje brojke o tobožnjoj „efikasnosti“ privatnih izvršitelja, ističu u saopštenju uz dodatak da zahtevaju od nadležnih institucija da hitno zaustave naplatu komunalnih dugova Opštine Palilula od Dobrinke i da ih regulišu sa pravim držaocem stana – Opštinom Palilula.

– A potom i da Dobrinki nadoknade svu pretrpljenu štetu i gubitke nastale njihovim postupanjem, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari