Direktor Fonda za građevinsko zemljište u Pirotu Momčilo Antić kaže da građevinska sezona gotovo da nije prekidana i da se radilo kad god su to dozvoljavali vremenski uslovi, te da formalno građevinska sezona od 15. aprila do 15. novembra ne važi.
Antić podseća da je u prošloj godini započeta izgradnja nekoliko veoma značajnih objekata u gradu.

Direktor Fonda za građevinsko zemljište u Pirotu Momčilo Antić kaže da građevinska sezona gotovo da nije prekidana i da se radilo kad god su to dozvoljavali vremenski uslovi, te da formalno građevinska sezona od 15. aprila do 15. novembra ne važi.
Antić podseća da je u prošloj godini započeta izgradnja nekoliko veoma značajnih objekata u gradu.
– Radove na izgradnji balon hale kod Mlekarske škole privodimo kraju. U toku je postavljanje poda od novog materijala i svih neophodnih rekvizita. Nadam se da ćemo najkasnije za desetak ili petnaestak dana balon-halu predati na upotrebu. Vrednost radova je oko 20 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo za omladinu i sport dalo 12 miliona a ostatak sredstava je iz opštinskog budžeta – kaže Antić.

Od NIP ni dinara za puteve

– Radimo po programu koji je usvojila SO, ali je para manje nego prošle godine. U NIP nismo adekvatno sagledani. Imali smo informaciju da je za lokalne puteve odvojeno 35 miliona dinara, ali su potom ta sredstva preusmerena u Slobodnu zonu Pirot za izgradnju infrastrukture. Naša opština ima veoma razuđenu putnu mrežu i sve putne pravce moramo da održavamo, ali nemamo dovoljno novca. Očekivali smo ta sredstva od NIP jer je Babušnica od NIP dobila 35 miliona dinara za puteve, a Pirot ni dinara. Od Ministarstva za privredu i regionalni razvoj tražićemo dodatna sredstva kako bismo adekvatno mogli da održavamo sve putne pravce. Posle poplava sa sanaciju štete na lokalnim i regionalnim putevima odobreno nam je 23,5 miliona i 50 miliona dinara za sanaciju 12 mostova, ali Vlada izvođačima radova još nije uplatila sredstva. Morali smo da intervenišemo i saniramo pojedine mostove, kao što je most u ataru sela Gnjilan – kaže Antić.

Antić dodaje da je prošle godine rekonstruisan Kej i izgrađena javna rasveta na ovom poznatom pirotskom šetalištu
– Morali smo radove da zaustavljamo zbog niskih temperatura, ali smo uradili i javnu rasvetu od Mosta ljubavi do Železničkog mosta sa Tijabarske i do Kupališta sa Pazarske strane Keja. Sada se postavlja kocka na tim deonicama pešačke staze. Nadam se da će i taj posao biti uspešno okončan. Već smo se načelno dogovorili da se izradi projekat javne rasvete do mosta Gazela i da se i taj deo staze rekonstruiše i postavi kocka. Ako i to uradimo mislim da bismo imali najlepše šetalište u centru grada u ovom delu Srbije – kaže Antić.
Prema njegovim rečima, dobra saradnja sa mesnim zajednicamama i finansiranje izgradnje infrastrukture po principu pola-pola takođe se nastavlja. Nastavljena je i saradnja sa odgovarajućim ministarstvima Vlade Srbije i JP Putevi Srbije.
– U romskom naselju pri kraju je izgradnja potpuno nove Rasadničke ulice a vrednost te investicije je oko 6,5 miliona dinara. Pokušavamo da ta sredstva obezbedimo uz pomoć Ministarstva za infrastrukturu i budžeta opštine kako bi u istom naselju asfaltirali Savsku i Timočku ulicu, kao i Ulicu Dragoljuba Milenkovića. Para nema dovoljno ali se trudimo da sve to uradimo. U naselju Novi Zavoj smo po sporazumu koji je postignut sa naseljem Prčevac da im ustupe deo vode, asfaltirali smo oko 1,5 kilometra ulica. Tako su u ovom naselju tri ulice posle tri decenije dobile sasvim novo lice. U skladu sa mogućnostima u budžetu mi ćemo nastaviti izgradnju infrastrukturnih objekata u gradu, prigradskim naseljima i selima. U Prisjanskom naselju smo asfaltirali jednu od glavnih ulica a vrednost te investicije je oko 1,5 miliona dinara. U Blatu smo udruživanjem sredstava sa meštanima asfaltirali preostale seoske ulice tako da su sve ulice u selu sada pod asfaltom. Imamo sklopljen ugovor da na isti način asfaltiramo i neke od ulica u Berilovcu a ima poziva i iz sela Izvor. Radimo i na sanaciji putnih pravaca prema Planinici, u selu Vlasi, Jalbotini, Sukovu, Sinjoj Glavi. Naglašavam da je ova lokalna vlast po preuzimanju vlasti 2003. godine jasno rekla da se neće zaduživati, niti uzimati bilo kakve kredite i da neće ostaviti dugove na kraju mandata. Radili smo koliko je bilo para i taj princip i dalje važi- kaže Antić.
Ulica Ćirila i Metodija u centru Pirota je ovih dana pravo gradilište. Antić kaže da je to nastavak uređenja užeg gradskog jezgra.
– Ova ulica će dobiti potpuno novi izgled. Pored uređenja kolovoza i trotoara, ulica će dobiti novu javnu rasvetu, promenjena je vodovodna a biće postavljena i nova toplovodna mreža. Na tom potezu će biti i novih sedamdesetak parking mesta.Vrednost te investicije je oko 100.000 evra. Izgradnjom novog parkinga rasteretićemo ulice u kojima se odvija saobraćaj a koje su delimično i parkirališta – kaže Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari