Za nedelju dana više od 930 zaraženih korona virusom 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Zbog naglog povećanja broja zaraženih korona irusom, u novopazarskim kovid ambiulantama pacijenti, po nekoliko sati, čekaju u redu na pregled.

Prema zvaničnim podacima, koje svakog dana saopštava Gradski štab za vanredne situacije, u proteklih sedam dana, u kovid ambulantama pregledano je 2.426 ili dnevno, prosečno, nešto više od 346 pacijenata.

Da epidemiološka situacija „ima tendenciju pogoršanja“ pokazuju podaci o broju testiranih i zaraženih. Testirano je ukupno 2.167 osoba. Infekcija koronom potvrđena je kod 962, od kojih je 933 ili kod 38 odsto Novopazaraca.

Za sedam dana, urađena su 1.332 brza antigenska testa iz brisa nosa, od kojih su 482  ili 34,6 procenata bili zaraženi. Kod testiranja PCR metodom, rezultati su još zabrinjavajući. Od 835 testiranih, zaražavanje je potvrđeno kod 480, od kojih je 451 ili 54 odsto iz ovog grada.

Polovinom ove sedmice, beleži se povećanje broja hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima i kiseoničkoj terapiji. Od 43 na bolničkom lečenju, u prethodna 24 sata, stiglo se do 56.

Za razliku od prethodne sedmice,  u Respiratornoj jedinici ima 5 najteže obolelih, koji su priključeni na respiratore, i 3 pacijenta su na terapiji kiseonikom.

Za poslednjih sedam dana, na bolničko lečenje primljeno je 55 obolelih. Najviše je iz ovog grada 29, iz Raške je 15, iz Sjenice6, 4 su iz Tutina i 1 iz Ivanjice.

Od posledica infekcije koronom preminuo je jedan pacijent iz Sjenice.

Broj obolelih je sigurno veći, jer se znatan broj građana leči u privatnim ordinacija, ali su ti podaci nedostupni javnosti.

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) primarijus dr Šefadil Spahić apeluje da se građani pridržavaju protivepidemijskih mera i da se obavezno vakcinišu. Imunizacija protiv korona virusa, u ovom gradu, i dalje ne ide željenim tokom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari