Tender za rekonstrukciju ulice Kralja Petra Prvog u Somboru poništen je još jesenas, politički sukobi i dalje traju, čak se rasplamsavaju, uz nagoveštaj da će na narednoj sednici Skupštine opštine kulminirati. Biće, zapravo, poznato da li će DS, uz stranke koje je podržavaju (DSS, SVM, PS, NS, LSV – DZVM), zadržati skupštinsku većinu ili će doći do novog, trećeg u ovom mandatu, pregrupisavanja.

Tender za rekonstrukciju ulice Kralja Petra Prvog u Somboru poništen je još jesenas, politički sukobi i dalje traju, čak se rasplamsavaju, uz nagoveštaj da će na narednoj sednici Skupštine opštine kulminirati. Biće, zapravo, poznato da li će DS, uz stranke koje je podržavaju (DSS, SVM, PS, NS, LSV – DZVM), zadržati skupštinsku većinu ili će doći do novog, trećeg u ovom mandatu, pregrupisavanja. U SPO, naime, novinarima je rečeno da je 21 odbornik (SO ima 61 odbornika) zatražio vanredno zasedanje lokalnog parlamenta. Oni zahtevaju da se otvori rasprava i van snage stavi odluka o finansijskom zaduživanju za rekonstrukciju glavne ulice kako bi se sprečile štetne posledice. Prema tom tumačenju, po jednom od ugovora na ime kamate na nekorišćeni kredit od skoro četiri miliona evra može da se plati godišnja kamata od 100 miliona evra. U SPO su istakli da odbornici nisu imali prave (istinite) informacije prilikom donošenja odluka o zaduživanju, a prozvan je Veljko Stojnović, predsednik Skupštine opštine, što ranije nije sazvao sednicu kako bi se sprečile posledice. Njegovo smenjivanje se traži i zato što funkciju ne obavlja u skladu sa opštinskim Statutom, odnosno što nije na stalnom radu u SO Sombor, nego je i dalje i pomoćnik pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu. Nagovešteni su i drugi njegovi „gresi“, koji će biti saopšteni na sednici.

Ostavka

Radikali su već nekoliko puta prozivali dr Jovana Slavkovića da podnese ostaku na funkciju predsednika opštine, a u SPO je saopšteno da je protiv predsednika opštine krivičnu prijavu podnela Inicijativa za zaštitu od vlasti zbog svega onoga što se događa oko finansijskog zaduživanja za rekonstrukciju glavne ulice.

Nezadovoljni odbornici zahtevaju da se razmotri naplata zakupnine poslovnog prostora kojim raspolaže opština, jer i tu, navodno, ima zloupotreba, odnosno neki zakupci su povlašćeni, a zbog zaobilaženja važećih akata treba utvrditi krivičnu i političku odgovornost. Od opštinskog budžetskog inspektora traži se informacija o zakonitosti trošenja novca u opštinskoj upravi i javnim preduzećima. Nikola Pajić, potpredsednik Opštinskog odbora SPO i šef odborničke grupe ove stranke u SO, kaže da je kandidat za novog predsednika Skupštine opštine Stevan Kesejić, lider radikala u Somboru i šef njihove odborničke grupe. Kesejić je, navodno, obezbedio skupštinsku većinu od 31 odbornika, koji će glasati za smenjivanje Stojnovića i njegov izbor. U tom slučaju bila bi aktuelna još jedna tačka dnevnog reda, koju traže potpisnici zahteva za vanrednu sednicu SO – to je razrešenje i imenovanje, a pretpostavka je da bi „metla“ imala široki zahvat, pre svega u opštinskoj upravi.

Histerični vapaji

Dr Jovan Slavković, predsednik opštine Sombor, optužbe zbog poništenja tendera za glavnu ulicu nazvao je „histeričnim vapajima“ i obrazložio da nisu tačne tvrdnje da opštini prete posledice, među njima isplata od 100.000 evra na ime kamate na nepovučene kredite. On je naglasio da nema nikakvih zaduženja bez okončanja tenderske procedure, da pojedinci i grupe iznose neistine i „besomučno izvrću činjenice“.

Zahtev za vanrednu sednicu SO potpisalo je 16 odbornika SRS, trojica iz SPO, dvojica iz SPS, uz uveravanja da je „gotova stvar“ da će se obezbediti podrška bar još deset odbornika. Opštinski odbor Demokratske stranke, međutim, saopštio je, prozivajući Pajića da se „stavio u ulogu portparola SRS“, da je demokratska većina u lokalnom parlamentu stabilna i čvrsta i da do formiranja drugačije skupštinske većine neće doći, „tim pre što su sve demokratske stranke u lokalnom parlamentu, sem, naravno, tri odbornika SPO, čvrsto opredeljene da ne ulaze u koaliciju sa SRS“. DS je izrazila čuđenje što je „SPO u Somboru, kao stranka Vuka Draškovića kome se ne mogu odreći demokratska i proevropska opredeljenja, otvoreno stupila u koaliciju sa SRS Vojislava Šešelja“. Ovakav njen politički preokret sigurno nema podršku iz Beograda, a podrška birača na lokalu, zbog ovakve saradnje, pokazala se na prethodnim parlamentarnim izborima u januaru ove godine, na kojima je ova stranka u opštini Sombor bila daleko ispod crte cenzusa“.
Priča o lopovlucima u opštinskoj upravi i pojedinim javnim preduzećima gotovo je redovna na sednicama lokalnog parlamenta u Somboru. Ovi „divani“ često prelaze u stranačke promocije, a prvi povod je pljačka opštinskog budžeta koji je 1999. i 2000. godine opelješen za više od pet miliona dinara. Sudski proces je u toku, a neki odbornici, najčešće SRS, naglašavaju da još toga imaju da kažu, pogotovo što se otuđenje novca poreskih obveznika pripisuje nekim članovima DS. Početkom maja prošle godine vođena je žestoka skupštinska rasprava o zloupotrebama u Fondu solidarne stambene izgradnje, konstatovano je da je opština ostala bez oko stotinu stanova, a zaključeno da treba formirati anketni odbor, što još nije realizovano. Sada su najaktuelnije sumnje i optužbe zbog poništenja tri tendera za rekonstrukciju glavne ulice, asfaltiranja nekoliko ulica i javnu raspravu, a kao „poštapalica“ se koristi „peščana oluja“ u Bačkom Monoštoru, o navodnoj krađi peska. Opozicija često ističe i nezakonito (prekomerno) stranačko zapošljavanje u organima opštinske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari