Za program podrške Romima sedam miliona evra 1Foto: Miroslav Dragojević

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je danas predsedavala prvom sednicom Koordinacionog tela za Rome, najavila je da će se uskoro na sednici Vlade Srbije naći Akcioni plan za 2017. i 2018. godinu, u okviru kojeg je planirano oko sedam miliona evra za konkretne aktivnosti, kojima je cilj bolji položaj romske populacije u Srbiji.

Mihajlović je rekla da će 70 odsto tog novca biti obezbeđeno iz budžeta Srbije, a ostalih 30 odsto iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU).

Problemi romske populacije za Vladu su veoma važni, što dokazuje i formiranje Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u RS (2016-2025), a koje čini sedam ministara, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnici Ujedinjenih nacija, EU, romskih udruženja, navela je Mihajlović.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi da je Miščević ocenila da to što Koordinacionim telom za Rome predsedava potpredsednica Vlade Srbije govori da postoji politička podrška da se položaj ove manjinske zajednice u Srbiji popravi.

Na sastanku je dogovoreno i da svi izveštaji koje članovi tela budu razmenjivali budu trojezični – na srpskom, romskom i engleskom jeziku, navodi se u saopštenju.