Više desetina hiljada Brazilaca i proteklog vikenda je protestovalo u preko 100 gradova u ovoj latinoameričkoj zemlji. Protesti su nastavljeni i pošto je brazilska predsednica Dilma Rusef najavila mere za poboljšanje javnog sektora.


Oko 75 odsto Brazilaca podržava istorijske demonstracije, rezultat je prvog istraživanja koje je sprovedeno od početka protesta pre skoro dve sedmice. Istraživanje koje je sproveo ugledni institut Ibope objavljeno je u brazilskom nedeljniku Epoka.

Obećanja predsednice sa nevericom su primljena na društvenim mrežama, posebno među mladima. „Razgovaraću sa drugim zvaničnicima u zemlji kako bismo još bolje sarađivali i uveli nove mere za poboljšanje situacije u javnom sektoru“, rekla je predsednica. Policija u gradu Belo Horizonte je u noći između subote i nedelje koristila suzavac i gumene metke da bi rasterala demonstrante koji su pokušali da probiju barijere i bacali kamenice na jedan salon automobila, prenose svetske agencije.

Povod za proteste bili su povećanje cena javnog prevoza, visoki porezi, korumpiranost političara i loše stanje zdravstva i obrazovanja. Iako su vlasti vratile cene javnog prevoza na raniji nivo, demonstranti su rekli da će nastaviti proteste. Cena za jednu vožnju gradskim autobusom u Sao Paolu je 2. juna povećana sa tri reala (jedan evro) na 3,20 reala (1,10 evra). Brazilske vlasti su ranije tvrdile da je to povećanje malo, i da, od januara 2011. godine, kada su karte poskupele prethodni put, povećanje iznosi 15,5 odsto.

Erdogan: Zavera na delu

Ankara – Predsednik Vlade Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je okrivio demonstrante u toj državi da su pokušali da destabilizuju njegovu vladu, ocenio je da je Brazil „žrtva iste zavere“. On tvrdi da su tronedeljne antivladine proteste u Turskoj organizovali „strani faktori, bankari i pojedini mediji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari